ЕК поиска ясни данни за "социалния туризъм"

Свят

26-04-2013, 11:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 млн. емигранти ни стигат. Стойте си в BG!

Емигранти в повече и в Швеция

Четири държави в ЕС скочиха срещу възползващите се от социалната система на Запада

Европейската комисия отговори хладно на призивите за ограничаване на "социалния туризъм" чрез въвеждане на правила, които да забранят на изгонените от страната за измами със социални средства граждани, да се връщат във въпросните страни.

Експулсиранията са безполезни, ако хората могат да се завърнат още на следващия ден, обявиха вътрешните министри на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия в писмо до Комисията.

В адресираното до еврокомисарите Сесилия Малстрьом, Ласло Андор и Вивиан Рединг писмо бе изтъкнато, че част от градовете в държавите са подложени на "значителен натиск от определени имигрантски групи от други членки". Макар че министрите не споменаха поименно България и Румъния, писмото бе изпратено месеци преди 1 януари 2014 г., когато гражданите на двете балкански държави ще получат пълен достъп до европейския трудов пазар.

Според местни издания ромското население в България и Румъния е свързано с редица схеми за източване на социални помощи от по-богатите членки на Евросъюза. По тази причина четиримата пожелаха въпросът да бъде обсъден по време на срещата на правосъдните и вътрешните министри през юни.

Комисията обаче иска ясни данни. Говорителят на комисар Андор заяви, че ЕК не е получавала никакви данни за броя на чужденците, ползващи се със социални помощи.

"Не сме получавали никакви данни за размера на предполагаемия социален туризъм от нито една европейска членка", посочи Джонатан Тод.

Европейските правила вече защитават страните от този тип измами. Чужденците могат да получават социална помощ, само ако те или техен близък се е трудил в друга членка на блока или е живял там постоянно.

На въпрос относно призивите говорителят заяви, че не желае да прави оценки преди Комисията да изложи своята официална позиция. Европейски източник допълни пред Юрактив, че властите в България и Румъния, които все още не членуват в Шенгенското пространство, може да бъдат задължени да не позволяват на своите граждани, попаднали в списъците със социални измамници, да напускат пределите на родината си. Но подобен ход би могъл да се окаже проблемен от гледна точка на човешките права и свободата на движение в рамките на Евросъюза.