4 млн. емигранти ни стигат. Стойте си в BG!

Английският евродепутат Найджъл Фарадж пред "Факторът Кошлуков"

Около 4 милиона емигранти са се заселили във Великобритания през последните 10 години. Те са ни напълно достатъчни, обяви пред "Факторът Кошлуков" английският евродепутат Найджъл Фарадж, отявлен противник на падането на органиченията за работа на българи и румънци на Острова, които трябва да влязат в сила от догодина.

"През 2004 г. ние отворихме вратите си за по-голямата част от Източна Европа. Казаха ни да очакваме лек имигрантски прилив от около 10 000 души на година, но се оказа, че около един милион имигрираха за една година. Никога в историята на нашия остров не сме преживявали нещо подобно. Хората бяха шокирани!

Много от работниците, които дойдоха, бяха трудолюбиви, справяха се добре и плащаха данъците си редовно, но и почти толкова бяха неквалифицирани и неподготвени. Това доведе до пренасищане на трудовия пазар. Мнението ни е, без да имаме нищо против хората от България, или Полша, или Румъния, или където и да е, че трябва да поставяме интереса на нашите работници и интереса на нашата собствена социална система на първо място", каза той.

Фарадж коментира още, че британците са сериозно разтревожени от данните, че 44% от българите живеят под прага на бедността.

"Повече от ясно е, че ако кажете на жителите на една бедна страна, че могат да заминат за богата страна и да се възползват от работните й места и социалната й система, има сериозен риск, че голям брой хора ще изберат тази алтернатива. Например, ако аз бях млад българин без работа и в затруднено положение, вече щях да си събирам багажа, за да замина за Лондон", категоричен бе той.

Въпреки всичко изречено дотук, Фарадж твърди, че в думите му няма негативизъм спрямо българите. Според него медийната кампания, която върви на Острова срещу работниците от двете балкански страни има конкретна цел и причини.

"Първо – нашият шок след влизането на Полша в ЕС и второ – в момента съществува сериозен дебат за това какво изобщо означава ЕС и неговите регулации за абсолютно свободното придвижване на хора. Едно от нещата, което националната държава е длъжна да прави, е да решава и определя сама кой и защо да пристига, работи и да се установява в нея. Това е една от основните причини, заради която много британци искат да напуснат ЕС", завърши Найджъл Фарадж.