Съдът решава екстрадацията на Брендо в Румъния

СГС ще решава, в Румъния го чака дело за трафик на наркотици

Днес Софийски градски съд заседава по повод екстрадирането на Евелин Банев-Брендо в Румъния, където срещу него се води разследване. Съдът трябва реши дали има основание за подобно действие. Там той е обвинен за трафик на наркотици от пристанището в Констанца към Западна Европа.

От Румъния не изпращат обосновани мотиви за исканата екстрадация, която финансово трябва да се поеме от България. Брендо няма да присъства на съдебното заседание, защото е поискал да остане в Италия, където е подсъдим по трето дело за трафик.Той е отказал да се върне в България, независимо от възможността да се види с дъщеря си Лара, която преди дни беше освободена от похитителите си, съобщи БНТ.

Припомняме ви, че 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо беше отвлечена на 5 март сутринта в квартал "Бояна", на път за училище. Тя беше върната на семейството си невредима на 21 април.

В момента срещу Евелин Банев се водят две дела. В България той е обвинен в пране на над 2 млн. евро от наркотици и контрабанда на цигари. Заедно с него са подсъдими още и бившата му съпруга Моника Добринова, вдовицата на Константин Дишлиев - Десислава, както и Симо Карайчев. През февруари СГС осъди Банев на 7,5 години затвор.

В Италия пък тече процесът за международен трафик на наркотици, известен като "Кокаиновите крале". 47-годишният Евелин Банев бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на операцията. Арестувани бяха 30 души, от които 12 италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи. Целта на операцията бе неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и последващи престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС.