30 арестувани в операция "Кокаинови крале"

Архив София

28-05-2012, 17:43

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Открихме много голям сегмент, който в България е свързан с Банев, отговорен за внасянето в Италия на 40 тона кокаин годишно, заяви вътрешният министър

Арестувани са 30 души в рамките на операция "Кокаинови крале".

Това съобщи на специална пресконференция министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

12 от задържаните са италиански граждани, един е словенец, един - румънец, един грузинец, всички останали са българи, между които и Евелин Банев-Брендо. Специализираната операция бе проведена заедно с карабинерите от Италия и с Европол и по информация, която обменяме през последните месеци, каза Цветанов.

Кокаинът е бил продаван в три области в Италия. Разследванията са позволили да бъдат открити много организации, които внасят кокаин на италианския пазар. Открихме много голям сегмент, който в България е свързан с Банев, отговорен за внасянето в Италия на 40 тона кокаин годишно.

Нашата дейност ни позволи, в сътрудничество с швейцарската и испанската полиция и испанската митница, през февруари 2007 г. да конфискуваме 6000 килограма кокаин в два различни морски съда - един кораб от 80 метра, който пренасяше 4,5 тона, и 16-метрова яхта, която пренасяше 1,5 тона, които бяха приети от кораб-майка в средата на океана. Отговорен за този транспорт беше италиански гражданин, който със своя организация действаше съвместно с българската група, каза министърът.