Пеци Гюзелев: Виждам Вселената!

Най-доброто от печата

26-04-2013, 07:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина "щурецът" Пеци Гюзелев

Големият "Щурец" издъхна в дома си след дълга битка с рака

Големият музикант Петър Гюзелев почина вчера на 67. Авторът на музиката и аранжимента на някои от най-големите хитове на "Щурците", като "Дай ми малко нежност","Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век"," Кой съм" издъхна в дома си след тежка борба с рака.

Преди 6 г. Пеци беше диагностициран с тумор в мозъка. През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките му, че му остават 4 месеца живот. Независимо от тежката диагноза, музикантът продължаваше да работи, имаше подкрепата на приятелите си и на цялата музикантска общност.

Няма как да пишеш IN MEMОRIAM за един от най-обичаните родни музиканти, за жив и вечен дух, който все отнякъде ще се появи и ще поискаш пак да откриеш Пеци Гюзелев в някой начеващ китарист. Вчера по обяд Кирил Маричков ми каза: "Пеци си отиде преди два часа. Не ме питай за нищо повече, още не съм на себе си". А когато един истински приятел си отиде, просто свеждаш глава и плачеш. Пеци и "Щурците" са неизлечим символ на свободата и рока за поне 3 поколения в България и завинаги ще бъдат такива.

Тепърва ще тъгувам каза барабанистът на "Щурците" - Георги Марков пред "Стандарт".

"Пеци беше част от живота ми и от живота на групата цели 40 години. Тъжно, но животът е такъв. Тепърва ще има да тъгувам, защото тази "новина" ми дойде като гръм. Колкото и да очакваш и да знаеш, че нещо такова може да се случи, все ти се ще да вярваш, че някак ще се размине. Ама не се размина. Всички те обичаме, Пеци!

Клавиристът на "Щурците" Валди Тотев каза само: "Сбогом приятелю, винаги сме били рамо до рамо и пак ще бъдем".

Последното изявление на Пеци пред медиите беше за в. "Стандарт": "Не ме убивайте още, жив съм. Аз имам тумор, но имам и още поне 200 готови парчета и преди да си тръгна, ще ви ги оставя! Докторите ми дадоха още четири месеца живот. Тази сметка обаче не е за мен. Тя е за всички болни мъже и жени, които пострадаха от Чернобил", подчертава щурецът и наистина ги остави.

"Понякога се чувствам, като че ли виждам цялата Вселена. И я виждам. Не искам да сте от моята страна на нещата, още сте млади, учете, мислете и вярвайте в Бог", каза още Пеци. 
В памет на Петър Гюзелев днес от 00,05 ч БНТ1 ще излъчи концерта 40 години "Щурците". Поклонението ще бъде в неделя, 10,30 часа в Столична градска библиотека, съобщиха от Софийска община.

Моят китарен герой, Васко Кръпката

Пеци е моят китарен герой от дете. Той е един от хората, които винаги са ме стимулирали да правя музика, да се развивам и да ставам, колкото се може по-добър. Сега Пеци е в оркестъра на боговете заедно с бате Гошо и съм сигурен, че се чувства добре там.

Беше истински мъж, Иван Лечев, "ФСБ"

Изключително свестен и готин човек. Няколко години работихме с него в "Стари муцуни" и имам прекрасни спомени. Пеци беше истински мъж, който никога не се оплаква, много силен характер. Животът му поднесе и много неприятни изненади, той се пребори с всички тях, но последната си беше съдба. Пеци, бъди щастлив там, където си сега!

Страхотен талант, Богдана Карадочева

С Пеци сме израсли заедно от деца, бяхме почти комшии. Страхотно момче, невероятен човек и убийствен талант. Беше смирен и умен и сигурно затова се носи и към Бог. Аз вярвам, че сега душата му е спасена.

Плача си тихо, Иван Милев - Вачо Бъндарака

Не знам какво да кажа, просто си плача тихо и кротко. Невероятен човек и приятел. Благодарение на такива хора днес има рокендрол в България. Лека му пръст!

Исках да съм като него, Илия Ангелов

Още като дете усещах, че той ще остане в историята на рока. И като ученик исках да приличам на него. Аз съм израснал с песните на "Щурците". Дано сега е на по-добро място, желая му го от сърце.

Направи ни хора, Иван Несторов - Амебата, "София мюзик ентърпрайсис"

Не мога да повярвам, че такъв човек може да си отиде. Разкошен приятел и китарист. Преди години много ни помогна. Тогава, преди да направим група "Ера", свирех в една друга банда, която се наричаше "Реланс". "Щурците" репетираха в едно читалище и ни поканиха на прослушване, а ние изсвирихме тяхното парче "На прага". Харесаха ни и ни позволиха да свирим с техните инструменти. С две думи "Щурците" и Пеци Гюзелев ни помогнаха да проходим в музиката, за което ще сме им вечно задължени. Пеци, почивай в мир!

Онемял съм, Йордан Караджов, "Сигнал"

Пеци завинаги ще остане абсолютно жив в съзнанието ми. Като онемял съм. Той беше изключително талантлив, акуратен и коректен с колегите си. Беше винаги ведър и усмихнат, дори с нашия барабанист Владимир Захариев записаха последния му албум. Такива хора са ангели.

Нямам думи, Петър Петров, "Болкън ентъртейнмънт"

Това е истинска трагедия за българския рок. Думи нямам. Пеци беше един от най-популярните ни и обичани музиканти. Трябва ми малко време да осъзная, че това се е случило наистина, защото още не мога да го повярвам.

Беше ни като баща, Звезди и Денис, "Ахат"

Това беше човекът, който пръв подаде ръка на бъдещите метъл легенди на България. Невероятен музикант, човек и колега. С неговата смърт всички ние, които обичаме тази музика, загубихме много. "Щурците" ни бяха като бащи, а Пеци Гюзелев е продуцент на първия ни албум "Походът". Вземаха ни с тях по турнета. Думи нямаме за тази трагедия. Пеци, почивай в мир!

Много ми е мъчно, Константин Цеков, "ФСБ"

Адски е труден този момент, много ми е мъчно. Просто думи нямам. Неотдавна се чухме с Пеци, искаше да му запиша малко клавири, беше направил много нови песни. Той не спря да твори до края. Бог да го прости!

Заслужаваше щастието, Йорданка Христова

Прекланям се пред неговия талант и категорично мога да заявя, че той заслужаваше щастието. Познавам "Щурците" още от първите им стъпки, а Пеци носеше едно джентълменство и уникално възпитание, което почти не се среща по тези географски ширини. Сбогом, Пеци!