Почина "щурецът" Пеци Гюзелев

Общество

25-04-2013, 13:18

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Музикантът си отиде след тежко боледуване

Една от емблемите на култовата българска рок група "Щурците" - Пеци Гюзелев, почина днес. Китаристът на групата издъхна в дома си.

Гюзелев до последно се бореше с тежка болест, но до последно не се предаде. Преди 6 години лекари откриха тумор в мозъка му, последва лечение у нас и в чужбина.

Въпреки заболяването Гюзелев продължаваше работа върху нови парчета и мечтаеше да ги събере в албум през тази година.

За съжаление прогнозата на лекарите в края на миналата година, че му остават 4 месеца живот се потвърди и България загуби един от най-големите си музиканти.

 Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди "Щурците" е основател на групите "Сините звезди" и "Слънчевите братя".

Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които "Дай ми малко нежност","Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата" "Неизживените неща" , "Светлият век"," Кой съм", "Кралят рок" и много др. През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група "Стари муцуни", в която са Петър Гюзелев-китара, Георги Минчев-певец, Георги Марков-барабанист от " Щурците", Иван Лечев-китарист от "ФСБ" , Ивайло Крайчовски-басист от "ФСБ". През 1994 г излиза албума на групата- "Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България, а песни, като " Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" и др., стават хитовете на "Стари муцуни". Музиката е на П. Гюзелев, а текстовете на Г. Минчев. П. Гюзелев има много песни,които са носители на награди в БНР една от която е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев.

Поклон пред паметта му!