Президентът „натопи” Закона за СРС за подслушванията

Държавният глава оставял телефона си в другата стая, защото бил „учтив човек”

„Не може да очаквате от президента да дава оценки за работата на един или друг политически лидер. Това дали е имало доказателства за подслушвания или не, е работа на прокуратурата.” Така президентът Росен Плевнелиев коментира думите на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че Цветан Цветанов е подслушвал министри на ГЕРБ, както и политически опоненти на партията.
 „Срещите ми с министрите винаги са били на четири очи и винаги съм си оставял телефона при моята секретарка, защото съм учтив човек”, заяви Плевнелиев. Като президент хората очакват от мен да си вдигам телефона, но когато съм на среща много често моят телефон е при секретарката ми, обясни още Плевнелиев.
По въпроса за подслушването държавният глава допълни: „Няма как да бъда притеснен, защото винаги съм казвал, че съм за прозрачност, което не значи, че не съм притеснен за спазването на гражданските права на милиони българи. Това обаче е задача на прокуратурата. Служебното правителство създаде всички предпоставки тя да си свърши работата добре”, подчерта Росен Плевнелиев.  
Според него това, че казусът с нерегламентираното подслушване е влязъл в полезрението на Европейският парламент и на Държавният департамент на САЩ „също е добре”. Най-важното според държавния глава, обаче, е:  „ние сами да решаваме проблемите си. За да бъде решен един проблем обаче трябва да бъде поставен в дневния ред на институциите, и това се случва вече”, заяви той.
„Сега на ход е прокуратурата. След това на ход ще бъдат депутатите от следващото Народно събрание, трябва веднъж за винаги да променят Закона за СРС-тата, каза още Плевнелиев. Трябва да се поучим от лошото”, призова президентът.