Структурни промени, а не харчене на пари ще доведат до растеж

Министърът на финансите не вижда заплаха за изпълнението на бюджета за тази година

Единственото, което може да ускори растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени, а не харченето на фискални средства.

Това заяви в интервю за БТА Калин Христов, министър на финансите в служебното правителство.

Според него само структурните реформи биха довели до нужния ръст, а харченето на средства само ще раздуе икономиката до момента, в който пазарите спрат да финансират дефицитите. Тогава икономиката се свива драматично.

Христов даде пример със ситуацията в Гърция, Испания и Кипър. Той посочи, че има голямо неразбиране в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулира икономиката.

Подуправителят на БНБ подчерта, че очакванията за по-бавно възстановяване от кризата не са само български локален феномен, а се наблюдават и в прогнозите на ЕК, МВФ и други международни финансови институции.

Министърът категорично не вижда заплаха за изпълнението на бюджета за тази година. За първото тримесечие на 2013 г. приходите се реализират с незначителни отклонения от планираните.

След изборите също не очаква да се наложи актуализация на бюджета. По думите на министър Калин Христов фискалният резерв в момента е около 5 млрд. и 300 млн. лв. и дори и след плащането през август на облигациите, с които ще се финансират субсидиите на земеделските стопани, резервът в края на годината ще е над минимално изискуемото ниво по закон.

Министерството на финансите актуализира прогнозата за икономически ръст от 1% през 2013г. през следващата ще има ускоряване до 1,8% и достигане през 2015 г. до 2,9 процента.

Калин Христов посочи още, че отлагането във времето на възстановяването на икономиката води и до преоценка на прогнозата за заетостта . Тази година спадът ще продължи, а едва през 2014 г. се очаква има минимален растеж от 0,4%.