Икономиката ни пораснала с 1%

Парите

05-02-2013, 21:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прогнозата за тази година е максимум 2 на сто

Икономическият растеж на страната ни за миналата година е около 1%. Българската икономика буксува. Това е изводът на Центъра за икономическо развитие за 2012-та. Прогнозата за тази година също не е много оптимистична - най-много 2% ръст. В повечето сектори се регистрира увеличение, но то не е достатъчно, за да даде тласък на икономиката ни, произнасят се експертите.
Ниският растеж на икономиката ни от началото на 2012-та, последван от раздвижване, и отново връщане назад в края на годината, сумарно прави около 1% ръст. И 2-та процента, очаквани през 2013-та година обаче, няма да ни извадят от коловоза. Миналата година, 7 от 10-те основни сектора са се подобрили, но с малко. Строителството остава около нулата, промишлеността нараства с 1%, търговията и селското стопанство с около 2%. И през 2013-та тази тенденция ще продължи.
Все по-остър става проблемът с икономическата поляризация по региони. Така брутният вътрешен продукт в столицата е над 2 пъти по-висок, отколкото средния за страната. Същевременно в Силистра произвеждат едва 22% от софийското ниво, а преди 10 години този дял е бил 44%. Безработицата също варира в много широки граници - от 3,6% за София, до над 20 на сто за Смолян и региона на Северозападна България.
През изминалата година животът е поскъпнал с над 4%, като режийните са скочили с над 10%, а храните - с повече от 5 на сто. Очакванията на Центъра за икономическо развитие са през 2013-та инфлациятау нас да не надхвърли 3 процента, предава БНТ.