Станимир Флоров аут от ГДБОП

Шефът на ГДБОП е временно отстранен от длъжност, на негово място застава Валентин Трифонов

Директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров е временно отстранен от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова, съобщиха от МВР.  

Директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов - досегашният заместник-директор на главната дирекция.

Причината за уволнението на Флоров е образуваното срещу него досъдебно производство от Софийска градска прокуратура.

Това стана след проверка, започнала преди два дни, заради получените класифицирани документи в прокуратурата. СГП изиска от МВР и ДАНС оперативни дела, водени срещу Флоров. Магистратите бяха категорични, че налице има достатъчно данни за вземането на подкупи, в особено големи размери от Станимир Флоров.

Материалите са за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998 - 1999 година. Има материали и за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 година.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев призова Петя Първанова да съдейства на прокуратурата и да предприеме мерки във връзка с казуса с Флоров, така че прокуратурата да бъде подкрепена. Плевнелиев бе категоричен, че Петя Първанова трябва да покаже пълно съдействие и да се вземат незабавни мерки, дори те да включват спешното отстраняване от длъжност на Станимир Флоров.