КНДР съживи "патриотичните" настроения на Япония

Ракетни установки "Пейтриът" ще борят евентуалната севернокорейска агресия

Японското министерство на отбраната планира да разположи  ракетни комплекси "Пейтриът" по крайбрежието на Окинава. Те трябва да предпазят Япония от евентуална агресия от Северна Корея, като  прихванат балистичните ракети на КНДР.
Две ракетни установки ще бъдат разположени в град Наха и в намиращата се северно от него военна база Тинен, съобщава ИТАР-ТАСС.
По-рано днес министърът на отбраната Ицунори Онодера заяви, че Япония продължава много внимателно да наблюдава действията на Пхенян, който в последните дни е демонстрирал, че има намерения да изстреля балистична ракета.
"Опасността от страна на Северна Корея се запазва, затова не възнамеряваме да отслабваме режима на повишена готовност" – подчерта Онодера.
Миналата седмица КНДР разположи по източното си крайбрежие повече от 10 балистични ракетни установки от различен тип. Сред тях имаше и две ракети "Мусудан" - те могат да поразят различни цели на територията на цяла Япония, в това число и на остров Окинава, където са  основните военни обекти на САЩ в региона.
От 10 април военноморските сили на Япония са в пълна готовност да прихванат севернокорейските ракети, в случай, че застрашат на територията на Япония.