КНДР заплаши САЩ и Южна Корея с война

Новините

26-11-2010, 11:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Южна Корея и САЩ безразсъдно бутат Корейския полуостров „близо до ръба на войната" със съвместното си военно учение, което трябва да започне през почивните дни.

С тази позиция излязоха севернокорейските държавни медии, цитирани от CNN, предаде news.bg.

Междувременно нови експлозии бяха чути в близост до разорания от артилерията южнокорейски остров Йонпьон.

Рано сутринта българско време серия от експлозии стреснаха малкото останали жители на острова.

Според последната информация на агенция „Йонхап", взривовете са резултат от учебни стрелби на севернокорейската армия и няма снаряди, паднали извън територията на КНДР.

Ситуацията на Корейския полуостров се приближава все по-близо до войната заради безразсъдния план на агресивни елементи да устроят отново военни учения, насочени срещу КНДР след военната провокация срещу севернокорейските териториални води в Западно море", пише в съобщение на информационната агенция KCNA.

Западно море е част от Жълто море, която е най-близо разположена до двете Кореи. В този район се намира и южнокорейският остров Йонпьон, който беше обстрелван от севернокорейската артилерия във вторник. Тогава загинаха двама войници и двама цивилни, а 18 бяха ранени.

Пхенян обвини Сеул за станалото, като заяви, че снаряди, изстреляни по време на военно учение, са паднали в севернокорейски териториални води. Южна Корея провеждаше традиционното военно учение „Хогук" в момента, в който артилерията на комунистическата държава започна да обсипва със снаряди остров Йонпьон.

Народната армия на КНДР е разярена от провокацията на марионетките и се подготвя да обсипе с унищожителен огън укрепленията на врага, ако нарушат честта и суверенитета на страната даже в най-малка степен", предаде KCNA, която е основен източник на официална информация от комунистическата държава.

САЩ и Южна Корея планират да проведат учения в Жълто море от неделя до сряда. Ще участва и атомния самолетоносач „Джордж Вашинготн", въпреки че „Хогук" е отбранително учение. Според представители на двете страни, съвместните тренировки целят да покажат дълбокия ангажимент на САЩ в региона.

От публикация на „Ню Йорк Таймс" стана ясно, че президентът Ли Мьон Бак е разпоредил промени в правилата за влизане в бой. Досега южнокорейската армия имаше право да отговаря на севернокорейски обстрел само със съответстваща сила. След промените, военните ще имат право да отвърнат на огъня с по-голяма сила.

Междувременно, все още не е напълно ясно кой ще замени подали оставка военен министър Ким Тхе-йон. Според повечето наблюдатели, президентският съветник И Хи Вон ще заеме поста му, но информациите за назначаването му бяха отречени.

Пратеникът на ООН по въпросите на човешките права в КНДР Марзуки Дарусман призова да бъде възобновен диалогът между бедната комунистическа държава и международната общност. По думите му, изпращането на хуманитарна помощ за Пхенян трябва да продължи.