Спецове грабват флашките, ще връщат изтритите СРС-та

4 години слухтящи автомобили са сновяли из София

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че скоро ще стане ясно дали изтритата информация от СРС-тата може да бъде възстановена.

На по-късен етап от разследването ще се установи кой носи отговорност за нарушенията и дали ще бъдат повдигани и други обвинения, освен четирите досега, уточни той в коментар на вчерашните разкрития на прокуратурата за "слухтящия автомобил".

"Не стана ясно откога работи техниката, от която служител е изтрил записите от подслушване, тъй като това е класифицирана информация", подчера Цацаров.

По думите му, повдигнатите 4 обвинения на служители от СДОТО са съобразени с това.

Сотир Цацаров обаче не се ангажира с никакъв краен срок затова кога ще приключи проверката по същество.

Спомена обаче, че прокуратурата е в зависимост от работата на експертите и приоритет за нея продължава да бъде възстановяването на изтритите файлове, които трябва да дадат отговор на въпроса, послушвани ли са били незаконно президента, еврокомисар Кристалина Георгиева, политици и бизнесмени.

Индиректно Сотир Цацаров потвърди, че подобни мобилни автомобили, с каквито са смята, че са били извършени нерегламентираните подслушвания, са били купени в България след 2009 година.

Главният прокурор отхвърли коментарите, че резултатите от проверката по т. нар. "български Уотъргейт" са били съобразени с факта, че се намираме в предизборна кампания.

Обвинител №1 отказа да коментира политическите изявления, последвали вчерашната му пресконференция и разкритията. Той заяви, че не е изненадан от политическите интерпретации, които полюсно разчетоха новините от прокуратурата.

По думите му ако прокуратурата трябва да се съобразява с подобни политически реакции, това означава да не си свърши никога работата и да каже вместо в срок да се произнесе по случая след три години.