Берлускони иска правителство на националното единство

В замяна предлага да подкрепи кандидат от Демократическата партия за президент на Италия

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони предложи да подкрепи кандидат от Демократическата партия за президент на страната при условие, че бъде сформирано правителство на националното единство.

В интервю, публикувано в днешния брой на в. "Република", Берлускони обяснява, че неговата партия Народ на свободата е готова да разговаря за евентуална лявоцентристка кандидатура за нов президент на мястото на Джордж Наполитано, чийто мандат изтича на 15 май.

Това е поредният реверанс на Берлускони към Демократическата партия след предсрочните парламентарни избори от края на февруари.

Резултатите от тях изправиха Италия пред парламентарна криза. Трите политически блока – движението "Пет звезди" на комика Бепе Грило, левицата на Пиер Луиджи, Силвио Берлускони и кабинета на технократа Марио Монти - не успяха да съставят правителство.

Берлускони предложи съвместно управление именно на лидера на Демократическата партия и на лявоцентристката коалиция в Италия Пиер Луиджи Берсани. Тогава обаче Берсани отказа.

Досега бившия италиански премиер държеше новият държавен глава да бъде от десния център.

Запознати източници твърдят, че до промяна в позицията на Берлускони се е стигнало след преговори с Луиджи Берсани, проведени във вторник вечерта.

На нея двамата политически лидери, постигнали съгласие, че новият президент трябва да е обединителна фигура, избираема бързо и способна да изведе страната от икономическа и политическа криза.

На срещата Берлускони съшо е предложил на Берсани да съставят правителство на националното единство. Лидерът на Демократическата партия тогава обаче е отклонил предложението.

"Ако се споразумеем за "Квиринал" (президентския дворец и пост), ще трябва да се договорим за правителство на националното единство, определено анблок. Ако това не стане, няма да се получи нищо", заяви Силвио Берлускони.