"Модерна България" сваля олигарсите с граждански листи в цяла България

Всички 240 кандидати са издигнати от повече 60 граждански организации, инициативни, както и с подписки от граждани

Гражданската листа „Модерна България” издигна пълни кандидатски листи във всички избирателни райони на страната с една ясна мисия – смяна на олигархичната система с управление под граждански контрол и справедлива икономика.

Всички 240 граждански кандидати са издигнати от повече 60 граждански организации и инициативни комитети от състава на непартийното Движение „Модерна България”, както и с подписки от граждани.

Те включват изтъкнати университетски преподаватели и експерти, юристи, лекари, икономисти, ръководители на неправителствени организации, общественици, студенти и организатори на протестите от различни градове. Зад всяка кандидатура стои ясната обществена отговорност на издигналите ги граждански структури.

Активни граждани, които в своята сфера са работили конкретно за смяна на олигархичния модел, а не анонимни хора, които са мълчали и бездействали през годините на прехода. Компетентни и експертно подготвени, а не събирани от „кол и въже”. Личности, обединени около Гражданския манифест за смяна на системата, приет от Движение „Модерна България” на 24 юни 2012 г., който предвижда 20 конкретни реформи за поставяне на политици и закони под граждански контрол. Това са част от критериите, на които отговарят гражданските кандидати.

Сред тях няма бивши министри и зам. министри, защото тези държавни длъжности са пряко отговорни за разпореждането с публични ресурси. Не са включени и хора, заемали други държавни или обществени постове, за които са останали неразсеяни съмнения за корупция, злоупотреби и разхищения.

Начело на гражданските листи застават:

25 МИР София - проф. Владимир Чуков и политологът и преподавател във Философския факултет на Софийския университет Емил Георгиев, който е и водач на гражданската листа в София-област

24 МИР София – гражданската листа се води от преподавателят в Юридическия факултет на Софийския университет Здравка Кръстева, следвана от правозащитникът Петър Кичашки

23 МИР София – юристът Борислав Цеков, следван от медийният експерт д-р Иво Инджов.

В двата пловдивски района начело на гражданската листа са издателят Божидар Савов и собственикът на най-голямата агенция за външна реклама Румен Кривицки.

В Кюстендил начело на гражданската листа е Лилия Манчева, която е основното лице на протестите в града.

В Пазарджик – гражданската листа се води от общинският съветник Илия Джамбазов, а в Смолян – от журналистът и собственик на местния телевизионен канал „Фотон-К” Петър Кадиев.

В Благоевград начело на гражданската листа е Борислав Цеков, следван от Лазар Карадалиев от сдружение „Екострума”, а в Перник начело е юристът Ивилина Алексиева.

В Русе гражданската листа се води от доц. Мими Корнажева, преподавател по европейска интеграция в Русенския университет.

В Стара Загора начело на гражданската листа е общинският съветник адвокат Александър Желязков, в Хасково – д-р Людмила Тодорова, председател на Съвета на българските аграрни организации, в Сливен от юристът Михаил Димитров.

Във Варна гражданската листа се води от проф. Владимир Чуков, а в Бургас от университетският преподавател Здравка Кръстева.

Начело на гражданските кандидати във Видин е правозащитникът Петър Кичашки, в Монтана експертът по европроекти и земеделие Свилен Колев, а във Враца от адвокат Пламен Петков.

За Плевен и Ловеч гражданската листа се предвожда от Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите в България, във Велико Търново от юристът Михаил Михалев, Габрово – Даниел Бурмов, предприемач в земеделието, Ямбол – Петьо Анастасов, предприемач.

За Разград гражданската листа се води от писателя и преподавател Ибрахим Карахасан-Чънар, а в Кърджали – от един от основоположниците на модерния български национализъм доц. Димитър Арнаудов.

В Силистра начело е предприемачът Радомир Георгиев, в Шумен – кметът на с.Каспичан Аспарух Рангелов, в Добрич – юристът Климент Костов, в Търговище – Светла Иванова.