Отзоваването на депутати – козът на "Модерна България"

Политика

04-04-2013, 17:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Луиза Божинова

Всичко от Автора

Движението с иновативен подход в подбора на депутати за гражданските си листи

Гражданска листа "Модерна България" не е някакво стихийно явление, нито е част от нароилите се напоследък опити за организиране на граждански движения, обяви Борислав Цеков на първата официална пресконференция на Движение "Модерна България".

Цеков е един от идеолозите на непартийното движение, което още миналата година, заедно със 70 други граждански организации, прие манифест за смяна на системата.

Манифестът съдържа 20 реформи, които поставят политици и закони под граждански контрол.

Миналата година движението започна подписка и за национален референдум, с която да насърчи парламента да насрочи допитване до гражданите по 2 въпроса:

1) въвеждане на демократичен механизъм за предсрочно отзоваване на народни представители, кметове и общински съветници;

2) правото на всеки да сезира КС срещу закони, които нарушават гражданските права.

"Подписката започва още през декември 2012-а, като изпревари протестите и няма нищо общо с тях", уточни Цеков. Тя се води в 22 областни града в цялата страна. До момента са събрани повече от 120 000 подписа. Събирането на подписи трябва да приключи на 11 май – в деня на размисъл.

Борислав Цеков призова всички, които искрено вярват в необходимостта от граждански контрол върху закони и политици, да се включат в нея.

"Издигането на гражданските листи пък ще гарантира, че тази подписка ще се вземе под внимание, няма да бъде изхвърлена в кошчето и политиците няма да изопачат волята на хората", категоричен бе той.

Какво обаче представлява гражданската листа?

Гаранция, че кандидатите са номинирани не от партийни политбюра, а от граждани; поставя в своя дневен ред реформи, които реално овластяват хората; гарантира контрол върху собствените си кандидати.

Кандидатите, които гражданската листа ще издигне трябва да отговарят на определени критерии. Трябва да бъдат активни, а не анонимни. С изявена обществена дейност, с почтена гражданска позиция, експерти в своята област, с богата професионална организация. И такива, които с дейността си показват, че отстояват гражданския контрол върху политици и закони, отстояват каузата за овластяване на гражданите. Компетентността също е важен аргумент.

Представителите на гражданското движение изрично подчертаха, че кандидатите не трябва да са били министри, зам.-министри или областни управители през последните 23 години.

Отзоваването на собствените им кандидати ще става по следния механизъм: на първата година от мандата си те трябва да минат през вот за оставане на поста. Ако кандидатът не събере 50% от гласовете, които са му били нужни, за да влезе в парламента – напуска.

Всеки кандидат в гражданска листа ще трябва да подпише оставка още преди изборите. Той трябва да се ангажира да работи за каузата и реформите, заложени в приетия на 24 юни 2012 година от Движение "Модерна България" Граждански манифест за смяна на системата.

Оставката се подписва, сканира и качва на otzovavane.org. Сайтът е електрона платформа, където свободно регистрирани, не анонимни хора, ще гласуват за граждански кандидати.

Гражданската листа се издига от автентични организации, а вариантите за това са няколко:

1) организации, които членуват в "Модерна България";

2) организации, които не членуват в "Модерна България", но споделят техните ценности за смяна на системата с един демократичен прозрачен модел на управление;

3) 100 реални и автентични човека могат да издигнат с подписка граждански кандидат, който да се включи в листата.

Борислав Цеков уточни още, че Движение "Модерна България" неслучайно се явява като коалиция, а не като партия за предсрочния вот.

"Не искаме да участваме на вота заради държавната субсидията, а за промяна в системата", завърши той.