Дянков си се радва: Добре, че ме има!

"Без мен България щеше да фалира", смята ексминистърът

"В тежка финансова ситуация управлявах бюджета на държавата и много хора казваха: можеше това, можеше и другото, факт е, че 2009-та, 2010-та и 2011-та държавата беше пред банкрут и ако не бяхме толкова дисциплинирани, отдавна да сме банкрутирали"заяви бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той получи почетни плакет и грамота от директора на НИМ на тържество по случай 40 г. от създаването на музея. "Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата, затова нямам никакви причини да се сърдя на когото и да било, добави той. Продължавам в следващото поприще - няма да съм политиката", отбеляза Дянков.

На директен въпрос дали е оставил държавата в добро финансово състояние той отговори с утвърдително: "Това е факт и от цифрите - те не лъжат."

Основанието Дянков да бъде награден с плакет и грамота от НИМ е, че той е бил вдъхновител на програмата "Виа Понтика". Дал е идеята след разговори с учени - да не се финансира проект по проект, а поредица от проекти, за да е по-смислено финансово.

На въпроса дали си отива обиден от политиката Дянков отговори, че отдавна е заявил, че няма да е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори. "Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил, в листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист", посочи той.