Дянков обезкости БСП: Всички фалити са ваши!

Политика

01-03-2013, 12:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пари за по-високи пенсии има, осигурени са, обяви той

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков бе повече от категоричен, че всички фалити в модерната история на България са дошли по време на управлението на социалисти.

"Вие, социалистите, спестявате една истина, че ни бяхте оставили над 4 млрд. лв. дългове. Ние намалихме тези дългове на 92 млн. лв. Всяка друга политика в тази тежка икономическа обстановка в Европа щеше да доведе до фалит", отговори той на левия депутат Димчо Михалевски, който го попита на парламентарния контрол за политиката на правителството за гарантиране на стабилни фискални показатели.

"Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС", каза му Дянков

Михалевски обаче отвърна, че нито един от бюджетите не е изпълнен нито в приходната, нито в разходната си част.

"За тези 4 години натрупахме над 5 млрд. лв. Дефицит. Как отговорихме на кризата, с каква политика"”, попита настойчиво той.

"Завършихме 2012 година с дефицит от 0.5% от БВП на касова основа, това ни нарежда на трето място в Европа, след Швеция и Германия, по най-ниски дефицити.

Има ниска данъчна тежест. Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС. Приехме ясни фискални правила", отвърна му светкавично Дянков.

След Михалевски с финансист №1 в държавата се захвана лявото острие Корнелия Нинова.

"Една от причината за протестите е, че хората са бедни и няма пари. Президентът в обръщението си вчера каза, че трябва да се преразгледа бюджетът. Имате ли намерение да промените нещо и ще бъде ли то насочено към повишаване на доходите на хората", попита тя.

"Финансовото здраве на България е по-добро отколкото онова, което когато дойдохме на власт", подчерта Дянков и допълни, че парите за плащане на увеличение на пенсиите от 1 април са налични и пенсиите ще се увеличат от 1 април.

"Колко е фискалният резерв, колко е дългът на България, колко задължения има към общини, болници, бизнес и за възстановяване на ДДС", попита още Нинова.

Дянков отговори, че към 28 февруари дължимото, но неразплатено ДДС е в размер на 208 млн. лв. Това е исторически най-ниското му ниво, категоричен бе той.

По думите му към 1 март централната власт дължи на частния сектор 91 млн. лева.