Шок! EVN излезе чиста като сълза

Три екипа от прокурори и данъчни извършиха проверките в ЕРП-тата

Прокуратурата не е установила данни за нарушения при проверката на EVN. Това каза на пресконференция прокурор Роман Василев.

Дружеството добросъвестно е отчитало технологичните си разходи. По отношение на проверката е установено, че всички дейности са съобразно законите.

Три екипа от прокурори и данъчни извършиха проверките в електроразпределителните дружества и НЕК.

Образувани са пет наказателни производства. Първото е - срещу длъжностни лица от ДКЕВР, които са нарушили и/или неизпълнили задълженията си, във връзка с издаването на решение, което е внесено в комисията за един ден и веднага е прието, без да се направят необходимите анализи.

Второто дело е във връзка с непотърсен дивидент - групата ЧЕЗ е комутирала много сериозен дивидент, но държавата, в лицето на длъжностни лица от МИЕТ, не са положили достатъчно усилия да упражняват правата на държавата като акционер в дружествата, като от това са настъпили щети за държавния бюджет.

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това че в периода от 2001 до 2012 година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – умишлена безстопанственост.

Четвъртото наказателно производство е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на НЕК и БЕХ, за това, че в периода 2011 – 2012 година, като длъжностно лице в НЕК, не е положил необходимите усилия за възложеното му имущество – безстопанственост, а също така и за незаконни сделки.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са констатирани след проверка на АДФИ, в които са констатирани множество нарушения, предаде Фокус.