Юристи сезират прокуратурата за документни измами на ЕВН

Абонати умират от инсулт и инфаркт след “гостуването” на частен съдебен изпълнител

Адвокати сезират окръжния прокурор на Пловдив за документни престъпления на EВН България Топлофикация, научи Plovdivutre.bg.

Според събрани доказателства юристите имат основание да се съмняват, че дружеството издава

фактури с невярно съдържание.

При изготвяне на документите липсва прозрачност, има такива с невярно съдържание, каза адвокат Надежда Кръстева от Пловдив. Тя води дела на клиенти, които смятат, че са измамени от монополиста. Отчитат се топломери с нулеви показатели и след това се записват дължими суми. Това не отговаря на истината, убеден е юристът. Още по-фрапантно нарушение е, когато липсват уреди за отчитане на изразходвана топлоенергия, а се начисляват пари.

Малина Несторова е координатор на област Пловдив на движение ДНЕС. Според нея единственият законен начин да се отчете консумираната топлоенергия е това да се прави на база топломер. “Как така минава топлинният счетоводител и от едната страна на фактурата пише 0000 уреди. Т.е. той си е свършил работата коректно. Няма топломер – няма потребление. От лицевата страна на документа обаче Топлофикация начислява суми. Т.е. според ЕВН нулата умножена по нещо е пари, коментира Несторова.

Във фактурите за парно се получават “несътветствия и завишения”,

установява и адвокат Надежда Кръстева. Юристът разполага с документ, от който е видно, че липсват данни - партиден номер на уредите, които трябва да отчетат топлоенергията, а в същото време има начислени суми в мегаватчаса.

Това е документно престъпление, тъй като се изготвя документ с невярно съдържание”, убедена е тя.

Кръстева има и фактури, при които се оказва, че за Топлофикация е без значение дали пише топлинна енергия от сградна инсталация или отопление на имот. На едни и същи абонати в определени документи е упомената “сградна инсталация”, в други “отопление на имот”. “Това ме шокира. Значи отопление на имот при условие, че те нямат реално топлоподаване. В този случай би трябвало да се отчита само сградна инсталация или общи части”, обясни адвокатът.

По данни на движение ДНЕС има цели блокове в Пловдив, които са с отдавна прекъснато топлоподаване. Не ползват парно и топла вода. След време обаче започват да им се начислят суми и те се превръщат в длъжници. В офиса на движението разполагат с доказателства за такива случаи в кв. “Гагарин” и в “Тракия”. Когато падне с под 50 % потреблението, Топлофикация е длъжна да спре услугата, без значение, че двама-трима искат да ползват парно, заяви Малина Несторова.“В Асеновград имаме случаи с апартамент със зазидани тръби в стената на 15-20 см. В съда казват: Ами топли. А тръбите ги няма, те са в стената.”

През миналата година ЕВН България Топлофикация е завела 2450 дела срещу свои клиенти.

2128 от тях с получен изпълнителен лист. През 2012 г. само 164 пловдивчани са се осмелили да търсят правата си срещу монополиста по съдебен ред.

Хората не знаят, че ги съдят.

Те не са редовно призовавани. Без да имаш призовка, ти получаваш решението на съда. Не винаги и него получаваш, а идва направо частен съдебен изпълнител с изпълнително дело. Има частни съдебни изпълнители, които са “отличници”. Правят ти опис и те вадят от жилището заради задължение към Топлофикация.

Трима човека починаха.

В началото го мислех за съвпадение, но сега виждам, че хората просто ги докарват до инсулт, инфаркт. Не може на вратата да ти се появи един частен съдебен изпълнител и да ти каже: Идвам да описвам и да ти взема жилището”, каза Несторова.

В офиса на движението се сблъскали с парадоксален случай на семейство, което купило два апартамента с един нотариален акт. За някаква сума от 700 лева Величко Апостолов влиза и прави запор и обявава за продажба и двата апартамента. Жената щеше да бъде следващата починала, тя беше мораво червена, разказа Малина Несторова.

Често по заведените дела Топлофикаци не се ангажира да представя подобни счетоводни документи или пък те са нечетливи, каза адв. Кръстева.

Оказва се, че в съдебната зала се приема технология представена само от дружеството.

Използват се единствено и само вещи лица, посочени от Топлофикация.

“По експертизите, които се назначават в съда, а в тях участват едно-две вещи лица, които преписват данните от Топлофикация, не правят никакви контролни изчисления. Казват “да” спазен е законът, спазена е наредбата за топлоснабдяване и на тази база се произнася съдът. Няма никаква безпристрастност и обективно изчисляване на тези суми. Не се извършва никаква проверка”, коментира юристът.

Оказва се, че съдът назначава експертиза. Но вещото лице често се измъква от реална проверка под предтекст „не мога да обикалям всички имоти, да видя всички данни и затова вземам данните от информационната система на Топлофикация”. Според Надежда Кръстева всъщност не е изършено обективно събиране на доказателства.

Делата се водят порочно.”

Юристи са имали случаи в съда да не бъде приет доклад на вещо лице, затова защото той самият е осъдил Топлофикация и го смятат вече за необективен.

По думите на адвоката “Топлофикация често крие и какви са технологичните й загуби, защото те трябва да се приспадат от тази сума, която се начислява на абонатите.

Почти не се знае какви са данните от общия топломер на абонатната станция. Отчитането се извършва от Топлофикация. Не присъства абонат, няма контрол върху процеса. Отделно забелязах, че има разминавания между данните на топлиния счетоводител и дружеството, което е още по-абсурдно, защото те работят заедно. Друг е въпросът, че самите топлинни счетоводители отказват да представят официални документи по делата, защото те са обвързани с тях. Не искат да се злепоставят. Опитахме се по едно дело да покажем неофициален документ, защото имаше разминаване, но съдията не го прие”, каза адвокат Кръстева.

В писмото до окръжния прокурор ще се настоява и дружеството да представи т.н. температурен график. Според юриста монополистът твърдял, че този документ няма нищо общо с начисляваната и падавана топлоенергия. В наредба пише, че тези температури трябва да се контролират в съответствие с температурния график. “Но Топлофикация отказва да го представи, защото така гражданите ще контролират самото топлоподаване и ще им държат сметка”, разкрива Кръстева.

От окръжния прокурор ще се иска и бъде спряно изпълнението на всички дела, заведени от Топлофикация към клиенти. Както и да се спазва давностният срок. Бил е 5 годишен, сега 3. Така ще секне порочната практика да се търсят задължения от абонати от преди 10 години, коментира Несторова.