Всички сме членки на ЕС, всички имаме равни права!

Може би Европа не иска български работници, но България ще отстоява правата на гражданите си, зарече се соиалната министърка

България ще продължава да отстоява правата на своите граждани като граждани на Европейския съюз на фона на дебатите на някои европейски държави, свързани с отпадането на ограниченията пред свободното движение на българските работници в началото на следващата година.

Това каза вицепремиерът в служебното правителство и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, на церемония по повод официалния старт на Европейската година на гражданите 2013 в България.

"Без значение дали са студенти, работници, търсещи работа, предприемачи, пенсионери, пътници или просто туристи, гражданите трябва да бъдат информирани и да могат да упражняват правата си, когато пребивават в друга страна-членка", отсече тя.

По думите на Костадинова в периоди на икономически кризи и катаклизми често правата на гражданите се поставят под въпрос.

"Когато една страна членка изпълнява своите задължения, нейните граждани трябва да могат да се възползват от своите права. В това число и от правото на свободно движение на хора с цел заетост в рамките на Европейския съюз. Това право е най-добрият израз на стойността на европейската интеграция и на участието на гражданите в демократичните проеси в съюза", заяви още Деяна Костадинова.