Намирайте работа до 6 месеца или обратно в България!

Край на социални плащания, безплатно здравеопазване и жилища за емигрантите във Великобритания, зарича се Дейвид Камерън

Дейвид Камерън ще представи днес папките с плановете си за орязване на достъпа на имигранти до социални плащания, безплатно здравеопазване и социални жилища.

На чужденците ще бъде забранено да ползват помощи за безработни повече от 6 месеца. От януари ще спрат помощите за тези които не могат да покажат, че имат сигурна работа.

Министър-председателят ще разпореди и мерки срещу т.нар. здравен туризъм. Хората, които не са граждани на ЕС ще трябва първо да получат здравна застраховка, преди да са получили виза, пише "Дейли мейл".

Ще има сериозно раздвижване и по жилищния правилник – имигрантите ще трябва да чакат пет години, преди да имат право на социално жилище. Миналата година 32 000 от общо 360 000 социални жилища са били дадени на чужденци, сочи статистиката.

Освен това глобите за работодателите, наели нелегални работници, ще бъдат удвоени. Наказания се предвиждат и за наемодатели, предоставили свой имот на нелегални имигранти.

Мерките са описани като "едни от най-строгите на света", твърди министъра по въпросите на имиграцията Марк Харпър.

"Те са в отговор на обществения страх от наплива на хиляди емигранти от България и Румъния, когато бъдат премахнати наложените ограничения за движение в края на тази година", аргументира се той.

Десни консервативни политици предупредиха за опасността от прииждане на "орди" гладни имигранти, търсещи социални помощи във Великобритания в момент, когато икономиката е в застой и държавните разходи са орязани.

Имиграцията се превръща в едно от основните опасения на избирателите преди изборите през 2015 година, показват социологическите проучвания на Острова.