Пловдивчанка осъди EVN, 5 години стои без ток

След дълга съдебна сага Стойка и семейството й още са на тъмно, дружеството не изпълнява съдебно решение

46-годишна пловдивчанка успя да осъди EVN, тъй като компанията отказала да я включи в електрическата мрежа. Въпреки продължителната съдебна сага и решението на българския съд, до ден днешен монополистът отказва да пусне ток в дома й, научи Plovdivutre.bg.

Борбата на Стойка Петкова започва, когато тя решава да построи мечтаната от нея къща в собствен имот на Брезовско шосе. Проектирането започнало през 2006 година и тогава жената сключва предварителен договор с EVN за включване към мрежата. Строежът обаче се бави и затова окончателният договор се подписва едва през май 2008 г. Още на следващия месец тя внася дължимите 1086 лв. Оттогава са минали 5 години, но в къщата все още няма прокарано електричество. Нито сме в гората, нито в планината. Това не е нормално, гневи се 46-годишната жена.

За да накара EVN да изпълнят поетите по договор задължения, Петкова първо подава жалба, а след това - през 2009 година започва дело срещу монополиста. Искът стига след безброй обжалвания от Районния чак до Върховния съд, който се произнася в полза на жената. Това обаче по никой начин не подобрило положението.

Съдът издал на Стойка изпълнителен лист. С него тя наема частен съдебен изпълнител, който отправя покана до EVN. Компанията обаче отказва да се съобрази и да включи къщата на Брезовско шосе в електрическата мрежа. Крайният срок бил 16 октомрви 2012 г. Нито преди, нито след това от енергийното дружесто не предприемат действия.

Големият акцент в спора ми с EVN към днешна дата е безпричинното им нежелание да се подчинят на закона и изпълнят вече влязлото в сила съдебно решение. Те отказват да изпълнят законовата процедура, която аз съм извървяла стъпка по стъпка. Към момента е налице грубо потъпкване на съществуващото законодателство в РБ, казва Стойка.

Чувала съм, че по света присъединяват нови обекти към електроразпределната мрежа за 24 часа ... В България за съжаление и 5 години не стигат ..., недоумява пловдивчанката.

Проблемът има и друга страна. Таблото, към което Петкова трябва да се включи, е съвсем наблизо – на 40 метра от дома й. То се намира в частен имот, който е собственост на неин съсед. Комшията сам изградил касетата като прокопал близо 300 метра и положил кабелите, а след това сам поставил и инсталацията. Инвестицията му излязла близо 10 000 лева, след което по закон енергойното дружество трябвало да я откупи. Инсталацията обаче останала за сметка на човека и от EVN обявили, че не знаят за случая.

EVN сами си поставиха вълчи капан и стъпиха в него. Сега трябва да платят и разходите по делото – хонорара на адвоката и на частния съдебен изпълнител. Добре, че започнаха протестите, защото иначе вероятно нямаше дори това да сторят. Ако пък стане чудо и решат да ми пуснат тока, то това отново ще е благодарение на уличния натиск. Аз също подкрепям протестите, но в момента имам лични проблеми и не мога да се включа в шествията. Въпреки това заставам твърдо зад тях, споделя Стойка.

Ако пък от EVN продължат да мълчат смятам да се обърна към европейските институции, тъй като явно родните власти нямат лостове за влияние върху монополиста. За обикновния човек разбира се е друго. Аз лично изтърпях толкова безсънни нощи и кошмари, докато стигна до тук. След съдебното решение малко ми олекна, но засега не съм получила нужното.

Засега, въпреки всички трудности, аз живея в къщата заедно със семейството си – съпруга ми и дъщеря ми, която е 11 клас. Не мога да си позовля друго жилище, тъй като съм беразботна, а изплащам и кредит. Разчитам на добрината на хората, да са живи и здрави съседите, че ми услужват с ток, споделя жената.