Нови 840 млн. лева спят в банките ни

Заемите за граждани и фирми са спаднали, а спестяванията в банките са нараснали

Песимизмът за икономическата ситуация в страната през бурния февруари се е задълбочил, ако се съди по данните на БНБ за кредитната активност.

Само за месец заемите за граждани и фирми са спаднали с 330 млн. лв., а спестяванията в банките са нараснали с рекордните за това време на годината 510 млн. лв. Това значи, че през февруари нови 840 млн. лв. са “застопорени” във финансовата система, вместо да влязат в оборот и да създават продукт.

Кредитите за бизнеса през февруари са намалели от 35,13 млрд. лв. на 34,9 млрд. лв., което е спад от близо 240 млн. лв. за месец.

При заемите за домакинствата намалението е с около 90 млн. лв., като то идва основно по линия на овърдрафтите. При жилищните и потребителските заеми редукцията е незначителна и те запазват януарските си нива - съответно 8,9 млрд. лв. и 7,2 млрд. лв.

На годишна база бизнес кредитирането все пак поддържа известен ръст - 5,3%, докато при кредитирането на гражданите има спад от 1 процент.

В същото време през февруари домакинствата са увеличили спестяванията си с рекордните за този месец 490 млн. лв., с което общо влоговете на населението достигат 35,1 млрд. лв. Към този ръст трябва да се добавят и около 20 млн. лв. увеличение на депозитите на бизнеса, които достигат общо 14,15 млрд. лв.

За сравнение през февруари 2012 г. общо спестяванията на бизнеса и гражданите в трезорите са отбелязали спад с около 50 млн. лв., а през същия месец на 2011 г. е имало ръст в рамките на около 100 млн. лв.

Лошите и преструктурирани кредити през февруари са намалели с около 10 млн. лв. до 9,64 млрд. лв., сочат още данните на БНБ. Делът им от общо отпуснатите заеми обаче се увеличава, макар и незначително - от 22,57 на 22,63%. Ефектът е чисто статистически и се дължи на по-бързия спад на редовно обслужваните кредити.

В графата “лоши и преструктурирани” влизат заемите, които са забавени над 90 дни или са предоговорени заради финансови затруднения на клиента. От миналата пролет насам стартира процес на плавен спад на нивото на проблемните кредити. В края на м.г. банките продадоха и отписаха от балансите си потребителски заеми за около 300 млн. лв.

6 от 10 нови заема гасят стари

През февруари на всеки 10 запитвания за потребителски кредит поне 6 са били за рефинансиране на стари заеми или задължения по кредитни карти. Това става ясно от месечния анализ на консултантската компания “Кредит център”. 
Според анализа притеснително е, че една трета от запитващите са натрупали задължения, надвишаващи месечния им доход, а мнозина от тях вече имат и просрочия. Това прави невъзможно изтеглянето на нов кредит, с който да облекчат финансовото си положение.

Според анализа на “Кредит център” политическите събития през февруари са притеснили повече младите българи между 18 и 25 години, които са били пред прага на теглене на ипотечен кредит, отколкото зрелите хора.

“По-възрастните кредитополучатели нямат притеснения и приключват сделките за покупка на имот, които са започнали”, коментира шефът на “Кредит център” Тихомир Тошев. Според него обяснението е, че най-младите нямат натрупани спестявания.
В най-краткия месец на годината средният размер на изтеглените ипотечни кредити е бил 31 561 евро. Предназначението на близо 96% от тези заеми е за покупка на жилище. Най-популярният срок за погасяване е 16-20 години.