Кредитни милионери клатят борда

Най-доброто от печата

11-03-2013, 06:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заем за пенсии и заплати е пагубен, категорични са министрите в оставка

Вземането на заем за увеличаване на най-ниските пенсии и доходите на най-бедните хора у нас ще разклати валутния борд. Ще се плащат огромни лихви по 30 млн. лв. годишно и страната ще влезе в спирала на растящи дългове. Това коментира пред "Стандарт" финансист номер 1 в оставка Симеон Дянков. Повод бяха набиращите скорост идеи за теглене на кредит, с който да се вдигнат доходите на крайно бедните. В последните дни подобни тези лансираха президентът на КНСБ Пламен Димитров, икономистът от Лондон Димитър Иванов и леви финансисти. В събота и еврокомисарят Кристалина Георгиева посочи тази възможност, но все пак направи уговорката, че трябва да се прецени дали държавата да изтегли заем или да се разместят разходите в бюджета.
"Подобна стъпка би разклатила валутния борд веднага. Може би това е целта на някои, които лансират тази идея", каза още Дянков. На въпрос кой би спечелил от това Дянков каза: "Губят всички, които имат спестявания - това българите добре го знаят отпреди 15 г. Ще спечели една малка група олигарси, кредитни милионери, които са взели от банките големи заеми в левове, които ако се разклати бордът, няма да се налага да изплащат. Ситуацията е идентична с тази през 1996-97 г., когато доста банки банкрутираха".
"Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи", заяви ковчежникът в оставка.
Заем за пенсии е абсурд, отсече снощи по Би Ти Ви и регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Тя подчерта, че в момента страната ни няма нужда от крайности. Ако сега вземем 1 милиард евро кредит за пенсии, ще трябва да го правим всяка следваща година", анализира Павлова. И допълни: "Ако някой трябва да плати лихвите от 30 млн. годишно, това ще са нашите деца". Според Павлова не бива повече да стягаме колана, но също така ще е пагубно и да го развържем. "Как се дава 1000 лева заплата? Това означава да махнем плоския данък и да се върнем към прогресивен - до 40% облагане. Хората пак няма да вземат повече", обясни министърката в оставка.
Ако валутният борд падне, ние си отиваме, категорична бе Лиляна Павлова. Тогава ще има хиперинфлация и хората ужасно ще обеднеят, предрече тя. И продължи: "Ще се върнем 15 години назад, вместо 1:2, курсът лев-евро ще е примерно 1:4". Според нея щастливи ще бъдат само големите кредитори.
"Финансирахме много във финансовата стабилност, не бива сега да я смятаме за мръсна дума", заяви Павлова. Но може би със същата енергия, с която бранехме финансовата стабилност, трябваше да инвестираме в икономиката, обясни дамата. Тя заяви, че няма нищо против да я наричат "бойното момиче" на Бойко.