Май ще е рай: 16 дни училище, 15 - почивка

Избори, изпити и празници са причината за многото неучебни дни

През май се очертава много свободно време за учениците, поради предстоящите празници, изборите, изпитите и матурите.

Почивката им стартира още от първия ден на месеца, когато се чества празникът на труда, и продължава чак до 6-и. В периода влизат Разпети петък, Великден и Гергьовден.

На 11, 12 и 13 май - датите около предсрочните избори също са почивни. По традиция денят след вота е неучебен, за да може училищата да се почистят след избирателите.

За компенсация на пропуснатото на 18 май (събота) ще се учи.

На 21 и 23 май децата пак ще са във ваканция, тъй като тогава се провеждат изпитите след 7-и клас по български език и литература и математика, както и задължителната матура по български език и вторият зрелостен изпит.

На 24 май следва разпускането за Деня на славянската писменост - петък, но с прибавянето на съботата и неделята се получава още една миниваканция.

Така излиза, че през месеца децата ще са в клас 16 дни, а останалите 15 - където си пожелаят, пише в. "24 часа".

Според зам.-министъра на образованието Мариана Банчева педагозите знаят, че трябва така да планират учебното време, че да вместят предвиденото за изучаване в рамките на учебния предмет за учебната година.

"Учителите няма нужда да получават изрична инструкция за преструктуриране на учебния материал, защото това е тяхно професионално всекидневно задължение. Учителите имаха време да си направят гъвкавото планиране, защото май е месецът на външното оценяване", коментира тя.