МВР, ДАНС и прокуратурата слагат ред по време на изборите

Прокурорите ще дежурят, полицаите пък ще охраняват изборния процес

Главна прокуратура, ДАНС и МВР подписаха заповед, която създава национално междуведомствено звено, което да координира дейността на трите институции по време на изборния процес на 12 май.

Целта е осигуряването на ред за гарантиране на свободното упражняване на избирателните права на гражданите при предстоящите парламентарни избори. Заповедта ще регламентира бързото и адекватно реагиране срещу евентуални нарушения на изборния процес.

СРС-та ще могат да бъдат използвани само при досъдебни производства, само по искания на наблюдаващите прокурори и при разследването на злоупотреби по време на изборния процес.

Председателят на ДАНС Константин Казаков посочи, че тази заповед създава много добра координация между трите звена. Той обясни, че от страна на агенцията също е създадена необходимата организация.

Предвижда се прокурори да дежурят в изборния ден, а и в предходните два. Ще се акцентира и върху бързите и незабавни досъдебни производства при нарушения в изборния ден, посочи зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Искане за СРС-та по досъдебни производства за нарушения на изборния процес, ще се прави само от наблюдаващия прокурор, посочи тя.

Освен това голям брой полицаи ще бъдат ангажирани с охрана, заяви главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Действията им ще бъдат изцяло под ръководството на прокуратурата, като всички служители на МВР са деполитизирани по закон, посочr той.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова уточни, че ГДБОП няма ангажимент към  охраната и спокойното провеждане на изборите. Когато се установи наличието на престъпни организирани дейности, тогава те могат да се намесят, поясни тя.