Стоичков изненадал студентите

Не той решил да не депутатства, студентите го помолили

Идеята за привличането на Христо Стоичков като лице на студентските протести бе спонтанна. Бяхме изненадани от това, че той толкова силно подкрепи нашата кауза за бъдеще за българските младежи и стабилно застана зад гърба ни, коментира пред БНТ Иван Кутуев от Изпълнителния съвет на Националното председателство на студентските съвети (НПСС).

"Получаваме много нападки, че Камата искал да стане политик. Стоичков като име бе човекът, който през 1994 г. накара цяла България да излезе навън и да не спи. Името му стана символ на обединение. Той прие нашия смисъл и ни помогна. Ние обаче поставихме условие той да не влезе в парламента и да не се намесва с политиката", обясни Кутуев.

"Лошо впечатление ми направи това, че никой не спомена това, че заедно с нас е Валя Балканска", коментира той и допълни, че движението продължава да търси нови лица.

"Ние ще продължим да се борим, защото знаем пред себе си, че сме чисти и градим бъдещето на България. Основните ни искания са осем на брой и за основно за реформи, промени в закона и механизми за реализация на студентите", каза Кутуев.

По думите му идеите им са били подкрепени от 30 и няколко университета, но подчерта, че с наближаването на изборите интересите стават много и затова се появяват нападки и критики, като вчерашното писмо, в което студенти и възпитаници на български университети се обявиха против легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), скочиха и срещу избора на Христо Стоичков за "знаме" на студентските протести.

Sofiautre.bg припомня, че в събота столичната зала "Арена Армеец" стана арена на студентска сбирка, организирана от НПСС, на която специален гост беше футболистът Христо Стоичков, обявен за "знаме и водач" на студентското движение.

Пред тях Камата обеща, че няма да става депутат в НС, призова да не петнят името му, но и бе категоричен, че ще е с тях на барикадата, за да се бори за исканията им.