Студенти "свалиха" знамето Стоичков

Анти-НПСС учащи изпратиха писмо срещу съветите

"Категорично заявяваме, че не признаваме легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС)", заявявиха в отворено писмо студенти и възпитаници на българските университети. Те се разграничават от избора на Христо Стоичков за "знаме" на студентските протести.

В част от своята декларация за промяна във висшето образование НПСС поставя искането да получава по 1 евро на семестър от всеки студент, плащането на което да бъде регламентирано в Закона за висшето образование. Ако това искане бъде прието от следващото правителство, то НПСС ще получава допълнително по 560 000 лева на семестър в касата на организацията.

"Дейностите на НПСС през годините реално по никакъв начин не развиват академичността и стимулирането на студентското творчество, въпреки огромния им бюджет. Организацията стои зад следните "академични" събития: пищната церемония Мис и Мистър "Академика", ежегодните спортни зимни и летни олимпиади, както и церемонията "Студент на годината". На тазгодишната церемония присъстваха над 30 нашумели изпълнители", възмущават се част от възпитаниците на нашенски ВУЗ-ове.

Заради липсата на обратна връзка със студентите НПСС и дейностите им са дълбоко непознати за огромното студентско съсловие.

"Ние, долуподписалите се студенти и възпитаници на университетите, НЕ признаваме НПСС и изборът й за водач на студентите – г-н Христо Стоичков. Призоваваме организацията да приключи с политическите си игри, за да не се наложи да я делегитимираме на улицата", се заявява в писмото.

Вчера НПСС организира студентска сбирка в зала "Арена Армеец", на която специален гост беше футболистът Христо Стоичков, обявен за "знаме и водач" на студентското движение. Десетки студенти обаче са сложили подписа си под анти-НПСС писмото.