Кой е Борис Березовски?

Руски олигарх, разорен милионер, самоубил се душевноболен... Все още е неясно

Борис Березовски, починал в събота в Англия, беше бляскав руски олигарх и дори сив кардинал в Кремъл по времето на Борис Елцин.

По времето на Владимир Путин обаче той изпадна в немилост и беше обвинен в какви ли не злодеяния - от финансиране и подкрепа за опозицията, до замисляне на революция. Това беше рязък обрат за Березовски, който допреди няколко години все още се хвалеше, че е помогнал на Владимир Путин да се изкачи на върха на властта благодарение на влиянието, което имал в антуража на Елцин.

По времето на Елцин Березовски беше смятан за специалист по интригите и манипулациите, както в преговорите с борещите се за независимост на Чечения, така и в големите маневри относно петролните и газовите сделки. Всички тези неща го направиха силно непопулярен в Русия.

Малко след като изпада в немилост при Путин през 2000г., Березовски замина за Великобритания. Той е роден в Москва на 23 януари 1946 г. През 1985 г. печели първите си милиони от продажбата на автомобили. После изгражда бизнес и медийна империя по време на спорните приватизации в Русия през 90-те години. Влиза в политиката като финансира преизбирането на Елцин през 1996 г. Печели влияние в антуража на Елцин и въплъщава всички крайности по време на този смутен период.

С идването на власт на Путин Березовски не се признава за победен, но трябва да напусне родината си и да започне да мечтае от Великобритания за възможност да свали режима на типичния диктатор, както той нарича Путин. В Русия правосъдието започва серия от разследвания срещу него, като последното датира от май 2012 г., след като той предложи възнаграждение на онези, които арестуват опасния престъпник Путин.

Вчера адвокатът му Александър Добровински обяви, че Березоски се е самоубил, защото бил разорен и дори поискал от приятели 5000 евро за самолетен билет. Березовски е бил на лечение с антидепресанти, започнал е да разпродава ценни вещи и да уволнява персонала си, за
да се издължи на кредиторите си. Бил е преди четири месеца в лондонска клиника за душевно болни.

Часове след новината за кончината на Березовски, Дмитрий Песков, говорителят на Путин обяви, че бившият олигарх е написал на президента писмо, в което го молел за прошка.

Докато беше във Великобритания, Березовски се обгради с други критици на Путин. Сред тях беше и бившият агент от КГБ Александър Литвиненко, отровен с радиоактивен полоний през есента на 2006 г. По-късно тази година Березовски трябваше да свидетелства лично по разследването на убийството на Литвиненко, но в петък - крайния срок - все още не бе подал писмени показания.