Версиите за смъртта на Березовски - самоубийство, инфаркт, убийство

Най-доброто от печата

24-03-2013, 07:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Олигархът Березовски открит мъртъв в Лондон

Олигархът има 2 развода и 4-ма наследници

Борис Березовски бе открит мъртъв в дома му в графство Съри, Югоизточна Англия, предадоха руските медии.

Също като него във ваната преди време бе открита мъртва и известната американска певица Уитни Хюстън, но се оказа нещастен случай.

За кончината на 68-годишния магнат, който през последните години живееше във Великобритания, първа съобщи РИА Новости, позовавайки се на кратка бележка на неговия зет Егор Шупе в Twitter.

"Борис Березовски почина", написа той. Шупе твърди, че в последните месеци Березовски бил в дълбока депресия и почти не общувал с роднините и приятелите си.

Не са известни подробности около смъртта на милиардера. Сред адвокатите му настъпи разнобой, след като се разчу новината.

Березовски се е самоубил, написа във Facebook адвокатът му Александър Добровински. "Току-що ми позвъниха от Лондон. Борис Березовски се е самоубил... Беше сложен характер. Жест на отчаяние? Невъзможност да живее в бедност! Серия удари! Страхувам се, че никой няма да узнае истината", написа Александър Добровински в профила си във фейсбук. В ефира на тв канала "Русия 24" той припомни, че руският магнат в последно време бил в ужасно състояние.

"Имаше огромни дългове, на практика беше разорен, продаваше картини и какво ли още не", разказа той. Добровински разкрива, че Березовски на практика бил стигнал дъното. Неотдавна опитал да вземе заем. "Искал е от наши общи познати 5000 долара за самолетен билет", твърди адвокатът.

"Нищо не знам за Борис Абрамович. Не съм имал контакт с него. Отдавна не съм се чувал с него", каза пък адвокатът му Андрей Боровков пред РИА Новости.

През последната седмица Березовски е претърпял няколко сърдечни удара, съобщи снощи руският "Първи канал". Снощи РИА новости цитира близък до магната във Великобритания, според когото той бил получил инфаркт, докато бил в своя къща близо до Лондон. Според източника неотдавна магнатът пътувал до Израел да се лекува, след което се прибрал във Великобритания.

Неочакваната смърт на Березовски обаче веднага породи и версии за насилствена смърт. Той преживя множество опити за покушение, включително бомбен атентат, при който неговият шофьор бе обезглавен, припомня Би Би Си.

Според информациите в последно време руският магнат имал сериозни финансови проблеми. Не му вървяло в бизнеса, а освен това през 2012 г. загуби огромно съдебно дело от собственика на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович. През януари тази година лондонски съд замрази активите на Березовски в размер на 317 млн. долара след иск на бившата му съпруга Елена Горбунова.

Олигархът, който имаше огромни дългове, започна да разпродава имуществото си. През март магнатът предложи на търг известната картина "Червеният Ленин" на култовия американски художник Анди Уорхол. Платното бе продадено за 202 хиляди долара, много над първоначално обявената цена.

Съобщено бе, че Березовски закрива офиса си в престижен квартал на Лондон и уволнява част от служителите си. Известно бе и че възнамерява да продаде няколко от градските си къщи, както и да изложи на търг притежавания от него ролс-ройс от 1927 година. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру.

От 2000 г. Березовски живееше в Лондон. Той беше близък приятел на руския дисидент Александър Литвиненко, който бе отровен с радиоактивен плутоний 210 в Лондон през 2006 г. Друг близък приятел на магната, който също беше член на известния "Лондонски кръг" на влиятелните руснаци в изгнание, беше Ахмед Закаев, срещу когото също бе организиран опит за убийство във Великобритания.

Първоначално Березовски подкрепяше Владимир Путин. В края на 90-те години обаче той влезе в остър конфликт с новия руски президент и поиска политическо убежище във Великобритания през 2000 г. Получи го през 2003 г.

Руският магнат емигрира, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело "Аерофлот" за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за делото бил конфликтът му с президента Владимир Путин.

Борис Абрамович Березовски е роден е на 23 януари 1946 г. в семейство на руски евреи. Той е доктор на техническите науки и член-кореспондент на Руската академия на науките от 1991 г. Завършва Московския лесотехнически институт и механо-математическа специалност в Московския държавен университет, доктор е на физико-математическите науки.

През есента на 1999 г. заедно с Роман Абрамович придобиват 2/3 от руската алуминиева индустрия. С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски обаче отслабват. През януари 2001 г. магнатът, вече извън Русия, продава 49% от акциите на ОРТ на Роман Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от "Аерофлот".

От есента на 2000 г. е политически опонент на Путин в президентската му кампания. Руското правосъдие го обвинява в редица икономически престъпления.

Първото наказателно дело срещу Березовски започва през 1999 г. при правителството на Примаков. От 20 септември 2001 г. той е издирван в Русия по обвинения в измама, пране на пари и опит да завземе властта. От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране. Березовски дори задочно е осъден на затвор, но Лондон отказва да го предаде.

Березовски и Абрамович водиха дълга съдебна битка, която Абрамович спечели през 2012 г. Искът, заведен от Березовски, беше за 6,5 млрд. долара. Той твърдеше, че Абрамович го принудил да продаде на твърде ниски цени акциите си в нефтената компания и алуминиевите заводи, които двамата притежаваха. Абрамович от своя страна обвини Березовски в изнудване за пари с използване на политическо влияние и посочи, че е платил 1,3 млрд. долара за свободата на руския магнат, с когото имаха общ бизнес.

При кого ще отидат милиардите на руския олигарх, засега не се знае. Той има зад гърба си 2 развода и 4-ма наследници.