Не героизирайте самозапалванията! Мълчете!

"Ако следващият се запали в метрото, Сарафово ще е детска игра", твърди Михаил Константинов

"В България става нещо нечувано не само в историята на страната, в историята на Европа. Ние заприличахме на Тибет. Всеки втори ден - някой се пали", коментира бившият вече шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов.

Според него, начинът, по който обществото може да спре самозапалванията, е пълното мълчание.

"Когато откриват виенското метро през 70-те години на миналия век, почва всяка седмица един да се хвърля под метрото - не е ясно защо. Вестниците пишат, но на другата седмица още един. Слагат мрежи, слагат пазачи – хвърлят се, след което правителството и медиите взимат съвместно решение – никаква информация. Хвърлил се – хвърлил се, забравете за това. След месец самоубийствата прекратяват", обясни странната тактика Михаил Константинов.

Той призова хората да не героизират подобни постъпки, защото траурът в чест на Пламен Горанов от Варна само е предизвикал още инциденти.

"Страшното е, че тази идея вече върлува и очаквайте да се случва скоро. Ако следващият се запали в претъпкан автобус, ако се запали във вагон на метрото, не че ще изгори хората – паниката ще убие десетки. Сарафово ще ни се стори детска игра", каза още ексшефът на "Информационно обслужване".

"Лудостта вече е масова", завърши мрачно проф. Константинов.