Koй е папа Франциск?

Семплият и смирен кардинал Берголио не сложи дори римски номер след името папа Франциск

Понтификатът на кардинал Хорхе Марио Берголио започна в сряда вечерта с "прекръстване".

От суматоха или от ентусиазъм акредитираните за конклава 5300 журналисти не обърнаха внимание, че в традиционната формула на латински, с която се обявява новоизбраният папа, неговото име е записано просто Франциск. Понеже е първият от всичките си 265 предшественици, който избра това име, медиите моментално му прикачиха и римския номер "първи".
 
Наложи се официалният говорител на Ватикана отец Федерико Ломбарди да изяснява недоразумението на брифинга след конклава. Той обясни, че на папа Франциск ще му бъде отпуснат номер "първи", след като бъде избран папа Франциск II.

Впрочем и без тази прибързана "инвентаризация" понтифексът има вече три първи места. Той е първият папа от Америките, първият член на Ордена на йезуитите на Свети-Петровия престол и първият с името на Свети Франциск от Асизи.

Може да се прибави, че е първият от 1300 години папа, който не е европеец, макар че европейските му корени са сравнително свежи и добре проучени - баща му е италианец, емигрирал в Аржентина. Хорхе Берголио е роден на 17 декември 1936г в Буенос Айрес. Завършва средно техническо образование със специалност химик и даже си има приятелка. После постъпва в семинария и влиза в Ордена на йезуитите. Завършва два факултета в Аржентина - първо философия, а после теология. Прави докторат в Германия през 1986 година. Преподава в аржентински колежи и университети.

Блаженият папа Йоан Павел Втори го ръкополага за епископ през 1992 година. От 1998 година е архиепископ на Буенос Айрес, а от 2001 година е кардинал.
 
Новоизбраният папа е прочут със семплия си и смирен начин на живот. Не обитава пищната резиденция, отредена за архиепископа на Буенос Айрес, а живее в скромен апартамент далеч от центъра, отоплява се с малка печка и сам си готви. Не ползва служебна кола и шофьор, а пътува с градския транспорт. Не дава интервюта и не обича медийното експониране.

Преди конклава усилено се лансираше схема на разделение между кардиналите, която свеждаше избора до два сценария. Единият бе за издигане на консерватор от Римската курия (администрацията на църковните и държавни дела), по възможност италианец, но може и чужденец с предпочитания към бразилския кардинал Одило Шерер. Другият сценарий подкрепяше реформатор, желателно чужденец от Америките, но с възможност и за италианец.

Избран бе консерватор, латиноамериканец, с голям опит на духовен пастир, който никога не е работил в бюрократичния апарат на курията. Действията на папа Франциск ще отговорят на въпроса дали неговият избор е резултат от компромис или е показател, че качества му са оценени като най-подходящи за преодоляване на кризисния период, който изживява Римокатолическата църква.