Светът в очакване: Кой е новия папа?

Днес конклавът избра новия глава на католическата цъкрва

Избран е новият глава на католическата цъкрва.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела във Ватикана, което означава, че 115-те кардинали са избрали приемника на Бенедикт XVI.

Камбаните забиха тържествено минути след като стана ясно, че конклавът е избрал нов папа. Хиляди хора, събрани на площад Свети Петър в Рим ликуваха, след като видяха белия дим.

Първоначално той изглеждаше сивкав, но постепенно стана бял и това беше посрещнато с еуфория на площада. Димът от комина беше създаден чрез изгарянето на бюлетините и изпращането на димен сигнал в две печки, поставени специално в един от ъглите на Сикстинската капела.

Решението беше взето след пет гласувания - по-дълго, отколкото за Бенедикт ХVІ, наследил покойния папа Йоан Павел ІІ през 2005 г. Тогава той беше избран само с четири гласувания.

Светът ще изчака новият глава на Римокатолическата църква да приеме поста си и да си избере име преди протодяконът, френският кардинал Жан-Луи Торан да направи официалното съобщение. Въпреки дъжда, който се изля във Ватикана, десетки хиляди очакват събитието.

266-ят папа в 2000-годишната история на Католическата църква, чиято самоличност все още е тайна, ще се появи на балкона на базиликата.

8-годишният понтификат на Бенедикт ХVІ беше съпътстван от скандали и новият папа ще трябва да се изправи незабавно пред редица предизвикателства - да затвърди своята власт във Ватикана и да опита да върне в лоното католиците, които бяха отблъснати заради скандалите.