Реакциите към кабинета. Ведно ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС , Атака и сини

Едни във възторг, други неутрални, а трети - крайни

ГЕРБ

"Нека да дадем възможност на тези достойни хора да си свършат работата. На всяко правителство се дават 100 дни. Нека да подходим с доверие. Нека се проведат спокойни избори", настоя председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев в коментар на обявения състав на служебния кабинет.

"Познавам единствено министър-председателя Райков и Екатерина Захариева, която работеше при президента. Другите са съвсем непознати хора, но искрено се надявам те да са добри специалисти. Не е важно дали ги познаваме добре", заяви Велчев.

"Това не е правителство на протестиращите, а правителство на България. Надявам се, че с този кабинет всички хора ще бъдат чути, но ще бъдат чути и тези, които не са протестиращи", каза още той.

БСП

"Много ясно формулирах нашите очаквания и искания към служебния кабинет", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Няма как да се говори за честни избори, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов и представляващо неговото най-тясно политическо обкръжение, начело с г-н Флоров, ръководителя на БОП.

Назначаване на г-жа Първанова за министър на вътрешните работи, която се занимава с европейските въпроси, трудно дава гаранции, че това няма да се случи. Изборите се организират в голяма степен от МВР, която трябва да гарантира тяхната законосъобразност, а досега МВР изпълняваше политическа поръчка на г-н Цветанов. Имаме много сериозни подозрения, че с това действие се гарантира "професионалното" ръководство на г-н Флоров да запази своите позиции и реално да ръководи МВР", добави Станишев.

ДПС

"Министър-председателят и още трима министри са били членове на политически кабинети на правителството на Бойко Борисов, защото той лично ги е назначил", обяви на свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Върху служебния кабинет като персонален състав на министрите тегнат и ще тегнат съмненията за партийна ангажираност", заяви той.

Дясната ръка на Сокола посочи, че при представянето на състава на служебния кабинет, президентът е заявил, че не е гледал партийната окраска на министрите.

"А трябваше, защото основното очакване от президента беше именно да предложи състав на служебния кабинет, върху който да не тегнат съмнения за партийна ангажираност на министрите", подчерта Местан.

По думите му и министър-председателят в служебния кабинет се обвързва и с името на Иван Костов, което го прави обвързан с двама министър-председатели.

"Министърът на вътрешните работи също има своя ангажираност", подчерта Местан.

Синята коалиция

Премиерът Марин Райков е един качествен професионалист, твърди съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

"Познавам добре няколко души от състава на служебното правителство – на първо място премиера Марин Райков. Работил съм с министъра на финансите Калин Христов, от когото имам много добри впечатления, той е един от най-качествените икономисти в България.

Добри впечатления имам и от Екатерина Захариева, с която многократно сме разговаряли по различни въпроси за налагане на вето. Не познавам останалите, но бих казал, че от икономическата част от екипа оставам с добри впечатления", заяви той.

"Тези хора имат нужда от спокойствие и много ясна програма, която сами трябва да представят, за да бъдат успешни и решителни в действията си, тъй като обществото очаква резултат, нищо повече, нищо по-малко", допълни Димитров.

Атака

"Президентът Росен Плевнелиев избра служебен премиер, който работи за чужди интереси, не за български", обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Марин Райков е виновник за либийския случай, спираше темата за арменския геноцид в Народното събрание и се хвалеше за това в Турция", коментира той.

Сидеров разкритикува държавния глава за "жалкото му изпълнение" да не обяви поименно всички членове на служебното правителство.

"Той е събрал хора от бюрата по етажите в администрацията и даже не ги изброи поименно", отбеляза лидерът на "Атака".

Волен Сидеров увери, че той и членовете на партията му ще настояват като граждани да присъстват на заседанията на служебното правителство, защото те не могат да бъдат закрити.

РЗС

"Ред, законност, справедливост" ще направи анализ на дейността на всеки един от новите министри и тогава ще даде обективна оценка на състава, заяви председателят на РЗС Яне Янев.

"Ще видим състава, ще оценим експертния и административния капацитет, ще анализираме дейността на този състав персонално на всеки един от новите министри и тогава ще дадем обективна оценка", заяви Янев.

На въпрос дали смята, че правителството ще е в сянката на Иво Прокопиев, Янев заяви: "Това ще мога да кажа, след като чуя нашите експерти от РЗС, на които съм възложил да ми дадат безпристрастен анализ, който да се базира само и единствено на факти. Казал съм - в рамките до три дни този анализ да ми бъде предоставен".