Сметките ни за ток заложени срещу кредит

Най-доброто от печата

12-03-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

България заплашена от санкции заради ТЕЦ-ове замърсители

Американските ТЕЦ-ове AES и ContourGlobal държат правата върху 13,189 млрд. лв.

Националната електрическа компания (НЕК) и сметките за ток на всички българи са заложени в полза на американските компании ContourGlobal и AES, които държат съответно ТЕЦ-овете "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев. С двете компании са били сключени договори, в които в тяхна полза са били заложени вземанията на НЕК от сметките за ток на българските граждани, които влизат в компанията през трите ЕРП-та.

Чрез контрактите, които са подписани от шефовете на НЕК през 2002 и 2005 г., дружеството се е ангажирало като гарант на заемите, които американските компании са взели за строителството и модернизацията на двата ТЕЦ-а. Общата сума на т.нар. учредяване на особен залог възлиза на близо 13,189 млрд. лв., съобщи Добрев.

Според условията на договорите, ако нещо се случи с НЕК, собствениците на двете скъпи централи, които и без това надуват сметките ни за ток, ще прибират парите, които ЕРП-тата получават от своите клиенти и плащат на НЕК за доставената от компанията енергия. "Недопустимо е, когато залагаш над 13 млрд. лв. от сметките на обществото, да не го информираш за това", коментира Добрев.

Той добави, че за тези договори е разбрал едва сега, защото въпросните клаузи за особения залог не са се активирали и не е имало основание за това. Залагането на приходите на НЕК обаче е само едната част от проблема. Другата е, че двете американски компании освен получения особен залог имат и дългосрочни договори и изкупуване на тока им, и то на преференциални цени. А така на практика американските дружества са подсигурили двойно инвестициите си.

"Това е все едно да станете на някого поръчител за заем за строителство на жилище, а в същото време да сключите с него договор за дългогодишен наем, и то при много висока възвръщаемост", коментира още министърът.

Той се зачуди и защо, след като е гарантирала кредитите за строежа и рехабилитацията на двата ТЕЦ-а, НЕК сама не е теглила кредити и не е извършила тези дейности сама, вместо това да правят частни инвеститори. Вчера в ранния следобед Добрев предаде всички тези документи, както и самите дългосрочни договори за изкупуване на енергията на "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", на главния прокурор Сотир Цацаров. Самият той засега не коментира какво ще предприеме и дали ще се стигне до повдигане на обвинения.