България заплашена от санкции заради ТЕЦ-ове замърсители

Новините

27-09-2010, 18:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Наказателни процедури за таваните на вредни емисии във въздуха и за фините прахови частици се очаква да стартира ЕК срещу България,

каза заместник-министърът на екологията Евдокия Манева по време на кръгла маса за развитието на енергийния сектор, организирана от КТ „Подкрепа.

Евентуалните санкции са огромни и се плащат до отстраняване на причината за тях. Обикновено се затваря предприятието замърсител. В Австрия наложените санкции от ЕК се плащат не само от държавата, но и от предприятието замърсител. Затова Манева ще настоява тази практика да бъде приложена и в България

На срещи с ТЕЦ-овете ръководствата им са били убеждавани да  приведат производството си към евроизискванията. В ТЕЦ-Перник има проблем и там вече са спрени 4-ри блока. Това очаква и „Брикел", където най-рано след 2 г. могат да бъдат изградени сероочистващи инсталации.

Освен това "Брикел" са изчерпали емисиите си въглероден дкуокис и единственото решение до края на октомври е  да спре производството.

Държавата и предприятията трябва да се нагодят към изискванията и условията, които ще възникнат  след 2 г., когато квотите въглеродни емисии вече ще се купуват. Това автоматично пък ще доведе и до скок в цената на тока.

Опазването на околната среда и приоритет в политиката на ЕС, но предишните 2 правителства не са синхронизирали  производствата с европейските изисквания.

Преговорите за присъединяването ни към общността са започнали през 2001 г., като от 2003 г. са известни всички параметри, които България трябва да спазва в сферата на околната среда, но нищо не е направено през този период за привеждане на българската енергетика към европейските екоизисквания.