"Стискай зъби", съветва Джорджио Лара

Момчето, което през 2008 г. 11 дни бе в плен на похитители, говори за кошмара на отвличането

Джорджио Марков е най-младият българин, отвличан срещу откуп в България преди инцидента с Лара Банева, която бе похитена в понеделник пред дома си.

Той е на 15 г., когато на 11 януари 2008 г. "Наглите" го вземат в плен.

Държат го 11 денонощия, докато майка му Катрин Маркова събере и им предаде 193 000 евро откуп, за да го спаси от плен.

Днес Джорджио е на 20 години, студент в чужбина. Пред "168 часа" той коментира коментира какво представлява кошмарното изживяване.

"Чудя се дали тя сънува. За мене тези денонощия в плен бяха като една безкрайна поредица от кошмари и всяка сутрин просто се събуждах в нов сън", споделя той.

Джорджио смята, че най-голямата тревога на Лара сега е колко време ще продължи всичко това. Той си представя, че момичето е в стая без прозорци. Легло в ъгъла, белезник на китката, кофа до леглото и камера на стената.

Едва ли има телевизор, предвижда младежът, тъй като нейното отвличане бързо се разчу и те няма да искат тя да гледа по телевизията своята история.

Що се отнася до отношението, Джорджио мисли, че се държат с Лара неутрално.

"Единствените контакти ще са от типа: "Жадна ли си? Гладна ли си? Трябва ли ти нещо?", допълва той.

Едва ли са й обяснили какво се случва и може би ще я накарат да прочете заглавията от вестник пред диктофон, което обикновено се случва някъде към средата на пленничеството.

На въпрос какво би посъветвал Лара, младежът отвръща: "Същото, което един от похитителите ми каза на мене:

"Стискай зъби!" Вечна болка няма и това ще свърши все някога, а пък от добрата страна каквото не ни убива, ни прави по-силни", казва Джорджио.