Лара отвлечена, за да не пропее Брендо

Още не е поискан откуп за 10-годишното момиче. Бодигардът прострелян два пъти, оцеля

Трима маскирани и въоръжени бандити отвлякоха посред бял ден детето на сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.

10-годишната Лара е била натъпкана в черен джип БМВ Х5 на излизане за училище в 7,30 сутринта, а шофьорът, който играе и ролята на охранител, е бил прострелян два пъти, защото опитал да извади оръжието си. Основната версия на разследващите е, че момиченцето е похитено, за да сплашат татко му.
"В момента срещу Брендо се водят разследвания за трафик на кокаин в Италия и Румъния. Малко хора биха устояли на предложението да проговорят и в замяна да излязат с по-лека присъда, отколкото да лежат 20 години", коментира вчера висш полицай пред "Монитор". Според него хората, срещу които евентуално Банев би могъл да дава показания, имат най-голям интерес от отвличането. С похищението той, от една страна, ще бъде предупреден, от друга ­ е много възможно да му се наложи и да плати сериозна сума за свободата на детето си.

В 7,30 сутринта вчера Лара, която в социалните мрежи се описва с прилагателните малка и красива, както обикновено тръгвала за училище. Излязла сама през входната врата на лъскавото имение на семейството си на ул. "Ал. Пушкин" в столичния квартал "Бояна".

През това време отпред вече я чакала жълтата "Шкода Октавия", с която я карали до школото. Момичето минало покрай кабинката на охранителя от СОТ фирмата, която пазела къщата от крадци, поздравило служителя, след което излязло на улицата.

Шофьорът на шкодата – 36-годишният Борислав Цанов, също кимнал на гарда, отворил задната врата на колата и Лара се качила. Миг преди автомобилът да потегли срещу него се задал черен джип БМВ Х5. Немската машина спряла напряко на улицата и препречила пътя на октавията. Веднага изскочили двама мъже с тъмни дамски чорапи на главите и заплашили Цанов с автоматични пистолети, които на външен вид приличали на малки автомати.

Борислав запазил самообладание и посегнал да извади своето оръжие. Притеснени от реакцията му, похитителите стреляли два пъти в него, за да го обезвредят, и Цанов се свлякъл на земята.

Секунди след това Лара вече била натоварена в черния джип, който отпрашил в посока Околовръстно шосе. Всичко се развило много бързо и дори преминаващите по натоварената улица коли не разбрали какво се случва. Едни от малкото неволни свидетели на случката били две възрастни жени от магазинчето до къщата на Банев. Те обаче видели единствено как профучава черният джип. Чули и двата силни изстрела, но магазинерките не посмели да излязат.

Пръв на помощ се притекъл охранителят от будката в двора на Банев, който подал и сигнал до полицията. Лежащият на земята Цанов единствено успял да промълви, че Лара е била отвлечена, но не е наранена.

При проехтяването на изстрелите майката на детето Моника си помислила, че Лара е забравила нещо и чука на вратата, затова излязла да види какво се случва. Жената била с телефон в ръка и започнала да пита къде е момиченцето.

Близки на Моника твърдят, че първият човек, на когото тя звъннала, била Катрин Маркова – майка на отвлечения от групата на Наглите през 2008 година Джорджо Марков. Двете жени поддържали приятелски взаимоотношения.

Когато Катрин отишла в дома на Брендо, Моника вече едва сдържала нервите си и единственото, което успяла да промълви с треперещ глас, било: "Лара, Лара". След това притеснената до смърт майка трудно контролирала емоциите си – ту ревяла, ту изпадала в истерия, ту млъквала и не обелвала дума.

Докато близките се опитваха да я успокоят, пред къщата вече бяха паркирали над седем патрулки и полицейски бусове. Униформените отцепиха района около скъпото имение с ленти, за да не бъде унищожена някоя важна улика, а антимафи оти от отдел "Контратерор" заедно с експерти от СДВР оглеждаха всеки сантиметър от мястото на престъплението. Първото нещо, което криминалистите заснеха и прибраха, бяха двете гилзи от 8-милиметровото
оръжие, с което шофьорът на Лара бил прострелян.

Минути след това няколко цивилни полицаи обходиха целия район с метал детектор, за да потърсят и други следи от оръжието. Върху така наречения проектил винаги остава следа, която е като подпис на пистолета или автомата, от който е изстрелян.

Докато криминалистите описваха всички намерени доказателства, екип от следователи разпита Моника в къщата є и дадоха указания как да действа при обаждане за откуп.
Състоянието на простреляния охранител вчера беше стабилизирано. От ВМА посочиха, че куршумът е влязъл и излязъл от тялото, като е засегнал ребро и белия дроб.

6 камери записали нападението

Отвличането на 10-годишната Лара е станало пред 6 охранителни камери, които снимат всеки сантиметър около къщата на Евелин Банев-Брендо. Те са работили в момента на престъплението и още вчера разследващи ги иззеха, за да ги преглеждат и да търсят отличителни белези за физиката и начина на действие на извършителите. Въпреки че нападателите са били с маски, кадрите могат да дадат оперативна насока на полицаите, които на база на снимките и свидетелските показания да стеснят кръга от заподозрени.

Банева – най-малката жертва

Лара Банева стана най-малката жертва, попадала в ръцете на похитители. След нея се нарежда 14-годишния Джорджо, който беше похитен за откуп през 2008 г. Година по-късно при спецакция МВР разкри бандата на Наглите, която беше обвинена за 10 знакови отвличания и един неуспешен опит.

Последният похитен беше студентът Румен Гунински. Една част от бандитите беше осъдена на 18 години, докато други чуха присъда "невинен" в съда.
Малката Лара е набелязана вероятно, защото е беззащитна и не може да окаже съпротива, а майка й може да събира пари за свободата й при евентуално искане на откуп, допускаха разследващи.