Пхенян разбута споразуменията за ненападение със Сеул

Северна Корея бясна на новите сурови санкции, наложени и от ООН

Северна Корея обяви, че разтрогва споразуменията за ненападение с Южна Корея и че прекъсва пряката телефонна линия за извънредна връзка между двете страни, съобщи Ройтерс.

Това стана няколко часа след като Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции срещу Пхенян.

Северна Корея "анулира всички споразумения за ненападение между Севера и Юга", съобщи Комитетът за мирно обединение на Корея в изявление, излъчено от държавната агенция КЦТА.

Колкото до прекъсването на пряката телефонна линия между двете Кореи, Северна Корея вече го е правила на два пъти досега според Южна Корея.

Основният пакт за ненападение бе подписан през 1991 г. Той задължаваше двете страни да уреждат споровете си по мирен път и да избягват военни конфронтации.

Севернокорейският режим редовно прави агресивни изказвания по адрес на Южна Корея и САЩ, но през последните дни засили войнствената си реторика с наближаването на гласуването в ООН и на съвместните американско-южнокорейски военни учения.

Пхенян също така заплаши да денонсира от понеделник споразумението за примирие, сключено след Корейската война през 1953 г., спомена възможността за "термоядрена война" и предупреди САЩ, че се излагат на "превантивен ядрен удар".