Баскетбол – ключ към помирението на САЩ и Северна Корея

Ким Чен Ун просто иска Барак Обама да му се обади, каза Денис Родман

Бившата звезда от НБА Денис Родман каза, че младият севернокорейски лидер Ким Чен Ун не иска война със САЩ, а само желае да си поговори с американския президент Барак Обама за общата им страст към баскетбола, съобщи Асошиейтед прес.

"Той обича баскетбола . . . Казах, че Обама обича баскетбола. Нека започнат оттам" като начин за затопляне на отношенията между САЩ и КНДР, заяви Родман по американската телевизия Ей Би Си.

"Той иска от Обама едно нещо - да му се обади", каза Родман, който определи Ким като "страхотен човек".

Според бившия американски баскетболист севернокорейският лидер не иска да води война.

Все пак през януари Пхенян заяви, че "уреждането на сметките със САЩ трябва да се извърши със сила, а не с думи", след като Съветът за сигурност на ООН осъди успешното изстрелване на ракета от Северна Корея през декември и разшири санкциите срещу нея.

Преди две седмици КНДР извърши ядрен опит и даде да се разбере, че провокативното действие е предупреждение към САЩ да се откажат от "враждебната" си политика към Пхенян.

Родман е най-известният американец, срещнал се с Ким, откакто младият лидер пое ръководството на Северна Корея през 2011 г. Бившата звезда от НБА посети КНДР заедно с играчи на американския баскетболен отбор "Харлем Глоубтротърс", за да заснеме филм за телевизия Ейч Би О, продуциран от медийната компания "Вайс".

Държавният департамент на САЩ разкритикува режима в Пхенян за това, че "храни и пои" Родман, докато собственият му народ гладува. Вашингтон се дистанцира от посещението на Родман и ласкавите му изказвания по адрес на Ким, като заяви, че бившият баскетболист не представлява САЩ.

"Режимът в Северна Корея има ужасна репутация в областта на правата на човека, много вероятно най-лошото положение с правата на човека в света", каза Държавният департамент.