Не ни искат в Шенген, но ще търсим консенсус!

Корупцията и съдебната ни система все още са пречка за членството ни

След като повече от половината страни от ЕС не подрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, заяви, че ще търсим консенсус за следващия период от време България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство.

 

Мога да кажа, че България от март 2011 г. изпълнява ангажимента си и е покрила критериите за Шенген, заявява той, като отговори на въпроси само на чуждите медии, без да се ангажира със срокове.

 

По време на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС приемането на София и Букурещ в Шенген е било подкрепено само от 10 държави-членки.


Холандският министър по емиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Тевен е заявил, че по време на днешната среща няма да бъде взето никакво решение. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново през декември.


"Вие знаете нашата позиция. Трябва да има два последователни доклада на ЕК с положителни промени, за да преразгледаме своето мнение", е казал Тевен.

 

Холандия обяви, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона поне до декември, когато се очакват мониторинговите доклади Европейската комисия  за двете страни, предаде БНР.


Германия също потвърди резервите си заради оставащите проблеми с корупцията, престъпността и съдебната система.

"Членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж, тук става дума за сигурността на нашите граждани, не можем да правим компромис с нея", заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.

Според него, въпреки че България е постигнала напредък в борбата с организираната престъпност, остават още слабости – по отношение на борбата с корупцията и работата на съдебната система.