Съпротива срещу приемането ни в Шенген

Свят

06-03-2013, 18:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Утре няма да се гласува присъединяването на България и Румъния

Никакво решение няма да бъде взето утре в Брюксел по искането на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство поради съпротивата на много държави-членки. Това съобщи ирландското председателство на ЕС.

Няма да има нито гласуване, нито решение на срещата на министрите на вътрешните работи от Евросъюза и четирите асоциирани членки на Европейското пространство без граници - Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн. Три страни не се присъединиха към Шенген – Великобритания, Ирландия и Кипър.

В момента няма консенсус между страните-членки на Шенген за включване на София и Букурещ, защото много държави имат резерви или безпокойства, уточни източник от ирландското председателство. Темата няма да бъде разрешена по време на ирландското председателство и ще остане за решаване от Литва, която ще оглави ЕС през втората половина на годината.

Споразумението на Румъния и България изисква единодушие. Кандидатите трябва да покажат, че се борят срещу корупцията и са в състояние да контролират своите граници, защото те ще станат външна граница на Шенген.

Румънският премиер Виктор Понта настоятелно помоли партньорите да се съгласят утре с присъединяването на неговата страна и на България.

"Ако Румъния и България държат да бъде гласувано присъединяването, опитът ще се провали поради вето на Германия", отговори му германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.