Протестиращи недоволни от Обществения съвет

Недопустимо е да сме едва 10 души, смята Людмила Манова от Благоевград

Сериозно несъгласие с поканените от президента Росен Плевнелиев лица за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство изразиха протестиращите.

Людмила Манова, един от организаторите на протеста в Благоевград, изрази пред bTV несъгласие с участието на синдикатите и различни неправителствени организации в консултациите на "Дондуков" 2.

Тя определи като недопустимо едва десетина души да са само представителите на хората, които излязоха по улиците на страната в знак не недоволство срещу монополите.

"Ако имах още ден, щях да говоря и с други хора от Югозападна България и всички заедно да изберем представител за тези консултации. Сега аз се чувствам един вид набедена. Защо точно аз да представлявам хората – защо не някой от Кюстендил или Дупница?", попита Манова.

По спокоен бе природозащитникът Тома Белев, според когото тепърва ще се формира Общественият съвет и хората ще могат да се организират в представителството си.

Според него основният въпрос в момента е не кой ще участва в консултациите с Росен Плевнелиев, а какво трябва да свърши НС преди 12 май, за да се промени системата.

"Партиите се измъкнаха от отговорност и стовариха всичко на президента. Всички приказват за промени, но те са в законите, не в правилата и наредбите на МС. Тези 240 души, които получаваха заплата 4 години, трябва да свършат тази работа – да променят законите", категоричен бе Белев.

Съгласие с думите му изрази и председател на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който предложи всички участници в разговорите за бъдещ Обществен съвет да бъдат проверени за принадлежност към структурите на Държавна сигурност. Това щяло да предотврати евентуално включване на агенти в този важен процес на промяна в страната.

Както е известно преди ден държавният глава посочи 35 души - граждани, експерти, представители на бизнеса и университетски преподаватели, които да участват в консултации за съставянето на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет.

Сред поканените личат имената на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, политолозите Огнян Минчев и доц. д-р Антоний Гълъбов, изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, синдикалните лидери Пламен Димитров, д-р Константин Тренчев и Валентин Попов (председател на УС на СФСМВР), Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България", председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев и други.

Според проекта, Съветът е "консултативен орган към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност".

Председател на Обществения съвет ще бъде вицепремиер, посочен от служебния министър-председател. Предвижда се заседанията на Съвета да бъдат веднъж седмично.