Фалирали олигарси въртят Обществения съвет

Прокопиев пробутва Кристалина за служебен премиер

Президентът Росен Плевнелиев покани 35 души да обсъдят днес работата на бъдещия Обществен съвет, който ще действа към служебния кабинет. От тях обаче само 9 души са хора от народа, които участваха в уличните протести.

Сред останалите поканени лъснаха активисти на зеления Октопод, както и скандални олигарси и фалирали бизнесмени.
Списъкът взриви снощи протестиращите на Орлов мост. При изчитането на имената, поканени на „Дондуков” 2, митингът бурно освирка разследвания за данъчни измами Огнян Донев, скандално уволнения шеф на парк „Витоша” Тома Белев и председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. “Те са баш монолисти”, скочиха протестиращите.
Краят на списъка беше посрещнат с мощно скандиране: “Не сме съгласни! Не сме съгласни!”. Един от организаторите на протестите в столицата Янко Петров отсече, че представителите на народа ще се явят и веднага ще напуснат Обществения съвет, тъй като не са съгласни с избора и състава му.
„Орловецът” Янаки Ганчев пък скочи, че гражданското общество не е представено в бъдещия борд, защото в списъка са имената само на олигарси. Според него участниците в съвета ще обслужват свои интереси и ще продължават да водят България към задънена улица.
Дългата ръка на олигарха Огнян Донев в подредбата на Обществения съвет лъсна още преди списъкът да бъде оповестен. Това стана ясно, след като лидерът на РЗС Яне Янев разкри едночасова визита на Донев в президентството, която се провела в сряда и завършила точно в 11,47 ч. Янев призова президента или хора от неговия кабинет публично да оповестят с кои олигарси и за какво контактуват. Той предупреди, че ако призивът му остане без отговор, ще информират обществото за процесите, които „текат на жълтите павета и вътре – в тъмните и хладни кабинети на властта”.

„Президентът се обяви срещу задкулисието. Поздравяваме ви, г-н президент, но вие също трябва да обявите дали не осъществявате задкулисни схеми и договорки, за които ако обществото научи, трудно загражденията около президентството ще изиграят своята роля”, коментира Янев.
Междувременно в интернет форумите се появиха коментари, че кръгът „Капитал” на олигарха Иво Прокопиев пробутва еврокомисаря Кристалина Георгиева за служебен премиер.