ЕК даде правия път на българи и румънци

Те вече ще могат да пътуват и работят свободно

Свободното движение на гражданите в рамките на Европейския съюз е един от основните принципи на Единния пазар и то трябва да бъде ограничавано единствено за кратки периоди от време, настоя еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор.

 

"По-късно днес ще повдигна пред Съвета на Европа въпроса за свободното движение на български и румънски работници" в Евросъюза, съобщи в комюнике унгарецът.

Той отбеляза, че свободното движение на работници е основен принцип на Единния пазар и ЕС, като носи значителни ползи на икономиките на техните родини и държавите домакини.

 

"Единствените останали пречки пред свободното движение на български и румънски работници ще изтекат на 31 декември 2013 г. Нито една членка няма да може да удължава въпросните ограничения едностранно след края на т.г.", категоричен бе Андор.

 

Изказването му бе продиктувано от десетките призиви в британския и германския печат да се сложи граници на имиграцията.

Изданията напоследък изразяват опасения, че "вълна от български и румънски работници ще залее Великобритания и Германия от 1 януари".

Според противоречивата информация на изданията съществува възможност в големите британски градове да се заселят "27 млн. новодошли" - близо 20 млн. румънци и 7 млн. българи.

 

Разпространените безпочвени прогнози провокираха редица колоритни изказвания, както в медиите, така и в социалните мрежи.

В отговор на скандалните информации румънският сайт "Гандул" увери, че Балканите няма да се преселят на Албиона и от своя страна предложи на британците да се преместят да живеят край Карпатите.

 

"Половината ни жени изглеждат като Кейт. Останалите – като сестра й", изтъкна порталът в материал с подигравателен тон. И призова: "Имате лошо време, нямате работа и къщи. Звучи гадно. Защо тогава не дойдете да живеете тук?"