Природозащитници пред МС: Долу ръце от Пирин!

Стотици хора са събрани пред Министерски съвет

Стотици граждани се събраха и тази вечер пред Министерски съвет, за да алармират, че Национален парк "Пирин" е в опасност.

Хората са притеснени, че в последните си работни дни Министерството на околната среда и водите може да довърши процедурата за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин и да я вкара в Министерски съвет, а решението може да се гласува, както от все още действащото правителство, така и от служебен кабинет.

С викове "Мафия" , "Нона в затвора" гражданите изразиха недоволството от взетото през тази седмица решение на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ, с което се разреши строителството на ски писти и лифтове в зоната за туризъм в природния парк.

След подадената оставка на правителството те продължават да настояват за разваляне на концесията в Национален парк Пирин за ски зона Банско на офшорния монополист "Юлен" АД и предупреждават, че ще предизвикат три наказателни процедури за нарушаване от страна на българското правителство на три европейски директиви - за местообитанията, за птиците и за екологична оценка.

"Начинът, по който се случиха нещата в Банско в последните 13 години - строителството в национален парк, Натура 2000 място и обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, с погазването на законите, в интерес на един олигарх и на монопола в планината, всъщност е символ на всичко онова, което България не иска и не трябва да бъде", убедени са природозащитниците и обещават да продължат с протестите, ако няма ясни и категорични гаранции, че природата в Пирин ще бъде опазена.