Разрешават втори лифт в Банско

Най-доброто от печата

20-02-2013, 05:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Строят го само след екооценка и след 2015 г.

"Допуска се възможността за разширяване на спортните съоръжения в национален парк "Пирин". Това обяви зам.-министърът на екологията Евдокия Манева вчера след заседанието на висшия експертен съвет във ведомството, на което се обсъждаха предложенията за промяна в плана за управление на парка, направени от община Банско.

Това означава, че се разрешава изграждането на искания от банскалии втори лифт в планината, нови ски писти и обслужващи спортни съоръжения. "Решението е балансирано и удовлетворява част от идеите на Банско", коментира Манева.

Възможност за ново строителство ще има в т.нар. буферна или туристическа зона, която е 2,5% от площта на парка. А самите спортни съоръжения заемат 0,2% от територията на парка.

Всичко това обаче ще бъде възможно след цялостен план за развитието на ски зоната. Всяка отделна инвестиция и проект ще подлежи на конкретна ОВОС и оценка за съвместимост, предупведи още Евдокия Манева. В МОСВ имало предложения отпреди 3 години, но решението било възможно едва сега, когато завършила инспекцията на експертите от ЮНЕСКО.

Най-рано след 2-3 години ще започне реално строителство, за да се изпълнят екопроцедурите. Решението на съвета може да бъде потвърдено или отхвърлено от министър Нона Караджова и трябва да се гласува в Министерския съвет.

За пръв път на заседание на съвета бяха допуснати и експерти, които не са членове. А именно кметовете на Банско и Разлог, представителят на екообединението "За да остане природа в България", което е против промените в парка - Тома Белев, както и Филип Цанов от сдружението "Природата за хората и регионите", подкрепящо исканията. Те не присъстваха на заседанието при вземане на решението, защото нямат право на глас.

"Искаме да се подобри туристическият климат. Някои еколози не са стъпвали в Банско от години", каза пред журналисти кметът Георги Икономов. Тома Белев заяви, че ще има жалби до ЕК, тъй като подобни решения изискват екооценка. Защо, след като при приемането на плана през 2004 г. са записани същите проценти за ски съоръжения, а един от авторите е Тома Белев, попита задочно Филип Цанов.

Междувременно от началния час на заседанието в 10 вчера пред сградата на министерството на ул. "Гладстон" и на пл. "Славейков" имаше протест от банскалии в защита на промените в плана. В понеделник вечерта пък бдение организираха противници на строежите.