Отнемат лиценза на ЧЕЗ?

До момента са издадени по 4 акта за нарушения на ЧЕЗ и ЕVN

Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ, обяви на пресконференция прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР.

"По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та, стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ – двете дружества", обясни Камбуров.

Проверката, която Върховна административна прокуратура прави на енергийния регулатор, включва и изясняване на причините за високите сметки на гражданите, поясни прокурор Веселин Найденов.

Той допълни, че отчитането на сметките за потребена енергия е месечно и трябва да се извършва от трите ЕРП-та в страната, според решение на ДКЕВР.

При проверката е установено, че завишението на сметките (просрочването) е от 32 до 40 дни.
Направено е и предложение до ДКЕВР – за всеки констатиран единичен случай на нарушение, да се съставя акт за административно нарушение. Според разпоредбите, за всяко такова нарушение, санкцията е от 20 000 лева до 1 милион лева.

До днешна дата са издадени 4 акта за нарушения на ЧЕЗ и 4 на EVN, каза на свой ред Юлиана Иванова, която преди дни подаде оставка като председател на ДКЕВР.

Констатирано е, че ЧЕЗ системно заобикаля правилата за възлагане на обществени поръчки.
Установено е, че при подмяната на електромери, дружеството не съставя констативни протоколи за това какво трябва да бъде сменено и какво е сменено.