Спешно търсят виновен за тока

Търси се вариант как електроенергията да поевтинее още от април

До края на седмицата трябва да има решение за високите цени на тока. Търси се вариант как електроенергията да поевтинее още от април. За да изпълни това, регулаторът трябва да ускори проверките си в електроразпределителните дружества. Тези задачи са обсъждани на среща на икономическия министър Делян Добрев, бъдещия ресорен вицепремиер Лиляна Павлова, бъдещия финансов министър Томислав Дончев, председателя на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова и заместника Андон Роков. Срещата започна вчера по обед в сградата на икономическото министерство, видя репортер на “Труд”.

Според източник от икономическото министерство еленергията може да поевтинее от април, ако ДКЕВР приеме новата наредба за образуване на цените на тока, според която те могат да се променят на всеки три месеца. Сериозно се обсъжда възможността да се отнеме, макар и временно, лиценз на някой от доставчиците на ток. В най-напреднал стадий е проверката на ЧЕЗ. От ДКЕВР трябва да се запознаят с доклада на Агенцията за държавната финансова инспекция за компанията и да разберат дали има истински основания да се отнеме лиценза й. Според източници от икономическото министерство обаче това е рискова стъпка, към която ще се прибегне само в краен случай.

В понеделник сутринта свои собствени проверки на доставчиците на ток и свързани с тях фирми започна приходната агенция. Поводът е докладът на финансовата инспекция за ЧЕЗ, който разкри, че много от разходите на компанията минават през такива фирми без обществена поръчка. Данъчните обясниха, че няма да чакат докладите за ЕВН и Енерго-Про, а направо се захващат с проверката.

За първи път от началото на протестите в България срещу високите цени на тока и монополите Европейската комисия коментира случващото се. От Брюксел призоваха цената на тока да се определя от пазара и напомниха, че такъв липсва у нас.

Цените на тока трябва да се определят при максимална прозрачност с реалното участие на работодателски, синдикални и граждански организации и след изключително сериозна преценка на контролните органи за обосноваността на разходите, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Няма как да не подкрепим всички протестиращи хора. Нормално е те да очакват най-много от управляващите. Ние сезирахме всички компетентни органи, за да се види в най-кратки срокове кой е виновен и кой не", коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който оглавява и комисията за надзор над ДКЕВР.

"Пожалени няма да има, когато става въпрос за нарушени интереси на гражданите, на избирателите", допълни Главчев.

Всяка година Сметната палата да прави задължителен одит на ЕРП-тата, на НЕК и на производителите на ток. Такава поправка в Закона за Сметната палата внесоха вчера шефът на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров и колегата му Иван Иванов от “Синята коалиция”. Десницата настоява още максималните глоби за енергийните предприятия да скочат 5 пъти - от 1 000 000 на 5 000 000 лв.